Internationaal28 jun '22 20:38Aangepast op 28 jun '22 21:10

Turkije staakt verzet tegen NAVO-toetreding Zweden en Finland

Auteur: BNR Webredactie

Finland en Zweden worden vrijwel zeker onderdeel van de NAVO. Turkije heeft zijn verzet gestaakt, na een lange periode van tegenstribbelen.

Image
(ANP / AFP)

Op de NAVO-top in Madrid zijn de drie landen het eens geworden over de bezwaren die Turkije aanvankelijk had, zeggen NAVO-bronnen. Daardoor is de weg voor de twee Noordse landen vrij om lid te worden.

Lees ook | De Nieuwsdag: Laat Erdogan zich omkopen met F16's?

Turkije, Zweden en Finland hebben een gezamenlijk memorandum getekend waarin ze verklaren elkaars veiligheid te waarborgen. Dat 'beantwoordt de zorgen van Turkije', zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

Turks verzet

Zweden en Finland beslisten vorige maand dat ze zich willen aansluiten bij de NAVO, en wel zo snel mogelijk. Binnen de westerse militaire alliantie zijn ze veiliger dan met een neutrale opstelling erbuiten, denken ze sinds de Russische inval in Oekraïne. Maar ze stuitten onverwacht op verzet van Turkije.

Lees ook | Waarom Turkije niet wil dat Zweden toetreedt tot de NAVO

De regering in Ankara eiste onder meer dat de twee aspirant-leden harder zouden optreden tegen de Koerdische PKK, die geldt als een terreurorganisatie, en tegen de Gülenbeweging. Ook eiste Ankara dat beperkingen voor wapenhandel met Turkije van tafel zouden gaan.

Stockholm en Helsinki zijn bereid om met Ankara samen te werken aan de uitlevering van terreurverdachten aan Turkije, zegt Stoltenberg. Maar zij blijven wel beschermd door bijvoorbeeld het mensenrechtenverdrag.

De NAVO was er veel aan gelegen de Turkse bedenkingen snel weg te nemen. Zolang Ankara hun toetreding dwarsboomde, bleven Zweden en Finland bungelen zonder de bescherming van de NAVO en klonk de luidkeels beleden eensgezindheid van de westerse militaire alliantie wat schril.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen