Internationaal30 jun '22 10:43

'Europa beseft dat we het ook zonder Amerika moeten kunnen redden'

Auteur: BNR Webredactie

In Europa is het besef groter geworden dat we het ook zonder Amerika moeten kunnen redden. De ontwikkeling van de Europese defensie wordt dan ook niet meer gezien als concurrentie van de NAVO, maar meer als Europese kant van de NAVO. De Europese samenwerking moet wel intensiever worden, zegt luitenant-kolonel buiten dienst Patrick Bolder, verbonden aan het Haags Centrum voor Strategische Studies in een terugblik op de NAVO-top in Madrid die vandaag ten einde komt.

Premier Mark Rutte in gesprek met de Franse President Emmanuel Macron tijdens de NATO-top in Madrid
Premier Mark Rutte in gesprek met de Franse President Emmanuel Macron tijdens de NATO-top in Madrid (ANP / Associated Press)

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne via ons liveblog

Ook premier Rutte benadrukte in een reactie dat 'het Europese defensiebeleid nooit bedoeld is geweest als een alternatief voor de NAVO'. Het kabinet Rutte IV hecht er waarde aan dat het Europese defensiebeleid verder wordt ontwikkeld. 'Wat je wel als Europa wilt, is dat je in staat bent om zelf problemen op te lossen, als die zich voordoen.' Rutte refereert specifiek aan de dramatisch verlopen evacuatie uit Afghanistan. 'Alle landen hebben het verschrikkelijk moeilijk gehad om het voor elkaar te krijgen. Als dingen in Europa beter georganiseerd zijn, zou je als Europa ook zo'n evacuatie kunnen vormgeven.'

Lees ook | Turkije als leider van de NAVO?

Tandje extra

In Europa leeft de vrees dat de Democraten in Amerika tijdens de midterm-verkiezingen in november de meerderheid in het Congres verliezen en uiteindelijk de presidentsverkiezingen in 2024. Dit zou de weg kunnen vrij maken voor Donald Trump of een door Trump geïnspireerde kandidaat om de Verenigde Staten opnieuw een meer isolationistische koers te laten varen.

Volgens Bolder zouden Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland de leidersrol in de NAVO kunnen overnemen. Specifiek omdat die eerste twee landen ook nog een grote wapenindustrie hebben. 'Dat zijn dan toch wel weer de drie grote landen zoals we die ook altijd al zagen in de Europese Unie.' Een belangrijk verschil is volgens Bolder dat Europa als geheel nu de verantwoordelijkheid ziet en er minder Franse invloed is.

'Een hoop van die initiatieven (samenwerkingsinitiatieven binnen de EU red.) zijn er al en ook in het ontwikkelen van wapensystemen wordt al heel veel samengewerkt, maar dat moet nu wel een tandje extra gaan worden. Juist omdat we niet weten wat de Amerikanen straks gaan doen.'

Lees ook | Zweden en Finland officieel uitgenodigd voor toetreden NAVO


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen