Internationaal30 jun '22 17:15Aangepast op 30 jun '22 18:11

Oud-minister: 'Neem onderhandelingen met Turkije serieus'

Auteur: Mark van Harreveld

Door in te stemmen met het NAVO-lidmaatschap door Zweden en Finland, heeft Turkije zich in Madrid een loyale bondgenoot in het NAVO-verband betoond. Dat zegt oud-Buitenlandminister Uri Rosenthal in BNR's De Wereld. 'En dan lopen er rechtstreekse lijnen naar hun positie in de EU. Ik heb me altijd verzet tegen de mededeling: kappen met Turkije in de richting van de EU.'

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (links)
Oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (links) (ANP / Roel Visser)

Rosenthal zegt er altijd voorstander van te zijn geweest 'om het feit serieus te nemen dat wij (de EU, red.) onderhandelingen met Turkije hebben, dat we daar een aantal zogeheten boeken hebben afgewikkeld. Op een gegeven moment is dat tot stilstand gekomen, om het wat anders te zeggen. Ik heb me altijd verzet tegen de mededeling: kappen met Turkije in de richting van de EU, als lid van de EU'.

Lees ook | Turkije als leider van de NAVO?

Westerse waarden

Op de NAVO-top sprak secretaris-generaal Stoltenberg over de NAVO als een alliantie waar ook westerse waarden in het geding zijn. Rosenthal wijst erop dat Turkije bij die alliantie hoort, maar beaamt tegelijkertijd de opmerking dat Turkije er veel aan gedaan heeft om aan te tonen dat het niet zo aan die westerse waarden hecht. 'Dat is alleszins juist. En op dat punt, als je aan alle voorwaarden moet voldoen, dan ben je nog wel heel lang bezig'.

Rosenthal zegt expliciet niet meteen dat de onderhandelingen met Europa hervat moeten worden, ('dat wil ik nog niet meteen zeggen'), maar hij vindt wel dat we het feit 'dat we met hen in onderhandeling zijn' serieus moeten nemen.

Lees ook | Turkije staakt verzet tegen NAVO-toetreding Zweden en Finland

Reciprociteit

Staat de deur naar Europa weer op een kier voor de Turken? Volgens Europa-correspondent Geert Jan Hahn heeft het een kans. Hahn refereert aan de NAVO-top en het memorandum van Zweden en Finland waarin wordt gesproken van het zogeheten Pesco-project, 'een heel groot defensieproject waar Nederland coördinator van is. Zweden en Finland gaan zich hard maken voor deelname van Turkije eraan en dan heb je het eigenlijk over militaire mobiliteit'. Het Pesco-project is een mobiliteitsproject dat snelle militaire transporten door Europa regelt, faciliteert en stroomlijnt.

Kopenhagen

Gevraagd of Turkije überhaupt een kans maakt dichterbij het EU-lidmaatschap te komen, gegeven het feit dat het land in de verste verten niet voldoet aan de Kopenhagen-criteria waar alle EU leden aan moeten voldoen, zegt Rosenthal dat 'die grote obstakels waar u op wijst, notoir zijn'. 'Maar', vervolgt de oud-staatsman, 'het is meer een kwestie van dat de Turken in Madrid hebben getoond dat ze toch echt een loyale bondgenoot in het NAVO-verband willen zijn, en dan lopen er rechtstreekse lijnen naar hun positie in de EU.'

Beluister hier het volledige gesprek


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen