Kiev wil na de zomervakantie scholen weer openen
14:15 | De scholen in de Oekraïense hoofdstad Kiev gaan met het begin van het nieuwe schooljaar in september weer open. De autoriteiten van de stad hebben dat vrijdag meegedeeld.
Sinds de Russische invasie op 24 februari werd er alleen nog maar online lesgegeven in Kiev. Inmiddels is de zomervakantie begonnen.
'Het belangrijkste voor het nieuwe schooljaar is de veiligheid van de leerlingen en docenten', stelt Kievs onderwijsverantwoordelijke Olena Fidanjan. Ze laat weten dat de schuilkelders van de scholen bevoorraad worden met water, medicijnen en andere benodigdheden.
'Aan het begin van het schooljaar zullen alle scholen de noodzakelijke trainingen aan leerlingen en docenten geven over wat te doen als het luchtalarm afgaat', aldus Fidanjan. Ze geeft aan dat de kinderen die nog niet naar Kiev konden terugkeren op afstand onderwijs kunnen volgen.
In de eerste weken van de oorlog trok het Russische leger op richting Kiev, maar het heeft zijn pijlen nu gericht op de oostelijke Donbas-regio en heeft zich uit de omgeving van Kiev teruggetrokken. Honderdduizenden inwoners zijn de afgelopen weken teruggekeerd naar de hoofdstad.
'Borsjt bedreigd Oekraïens werelderfgoed'
13:30 | De Verenigde Naties hebben de groentesoep borsjt bestempeld tot bedreigd Oekraïens werelderfgoed. De VN-cultuurorganisatie UNESCO vreest negatieve gevolgen voor de traditie in Oekraïne door de Russische invasie van 24 februari.
De Oekraïense regering in Kiev verwelkomt het besluit van de UNESCO als overwinning in de 'borsjtoorlog' met Rusland. Want ook de Russen claimen de soep van rode bieten als nationaal gerecht. Moskou is dan ook fel tegen de stap van de UNESCO.
'De zege is aan ons', aldus de Oekraïense minister van Cultuur. En volgens hem gaat Oekraïne ook de andere oorlog tegen Rusland winnen. Borsjt, ook geschreven als bijvoorbeeld borsjtsj of borscht, is populair in veel Oost-Europese landen.

Paul McCartney bij tv-concert
13:00 | Paul McCartney, Billie Eilish en haar broer Finneas doen mee aan een tv-concert om geld in te zamelen voor Oekraïne. Op 3 juli wordt het concert op de Amerikaanse zenders NBC, MSNBC en CNBC uitgezonden.
Eerder sloten Alicia Keys, Jon Batiste, Kristen Bell, Brandi Carlile, Julianne Moore en Sheryl Crow zich al aan bij het project. Het concert duurt een uur en kijkers kunnen geld doneren aan het International Rescue Committee, een organisatie die mensen helpt die zijn getroffen door een humanitaire ramp.
Ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski is betrokken bij het muzikale evenement. In een videoboodschap spreekt hij het publiek toe. NBC News levert beelden en reportages vanuit Oekraïne.
Moskou: 'olieraffinaderij veroverd'
12:30 | Russische troepen en milities van pro-Russische separatisten hebben naar verluidt een Oekraïense olieraffinaderij veroverd in de stad Lisitsjansk. Het Russische persbureau RIA Novosti meldt dat op basis van het Russische ministerie van Defensie. De berichten zijn niet bevestigd door Oekraïne of onafhankelijke waarnemers.
Lisitsjansk is de laatste grote stad in de oostelijke regio Loehansk die de Russen nog niet hebben veroverd. Er wordt zwaar gevochten.
Donderdag zei gouverneur Sergej Gaidai van de regio Loehansk dat het vanwege Russische beschietingen niet meer mogelijk is om de achtergebleven burgers uit Lisitsjansk te evacueren. Hij weersprak toen de Russische claims dat ze al de halve stad in handen zouden hebben.
Doden en gewonden bij raketinslag
09:45 | Bij de raketinslag in een flatgebouw in de Oekraïense havenstad Odessa zijn zeker zeventien doden en dertig gewonden gevallen. Het Oekraïense leger stelt dat de raket werd afgevuurd door een Russisch gevechtsvliegtuig dat boven de Zwarte Zee vloog. Volgens de Russische president Vladimir Poetin zijn de Russische strijdkrachten niet verantwoordelijk voor de inslag.
Japanse handelshuizen onder druk
08:22 | Een decreet van de Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag voor onrust gezorgd onder handelshuizen op de Japanse beurs. Poetin kondigde aan om de Sakhalin 2-aardgasfabriek over te dragen aan een nieuwe Russische entiteit. Daarmee zou Moskou bedrijven kunnen dwingen om uit het belangrijke energieproject te stappen.
De Japanse bedrijven Mitsui & Co en Mitsubishi hebben samen een belang van 22,5 procent in het Sakhalin-project. Op de beurs in Japan verloor Mitsubishi dik 5 procent en Mitsui & Co zakte 6 procent. Volgens Moskou is ingrijpen nodig vanwege het nationale belang en de economische veiligheid van Rusland, aldus een verklaring. Belanghebbenden hebben een maand de tijd om te zeggen of ze een belang in de nieuwe onderneming willen nemen.
Ook Japanse kopers van lng stonden onder druk op de beurs in Tokio. Zo verloren Tokyo Gas en Osaka Gas tot bijna 10 procent. Vloeibaar gemaakt aardgas lng uit de Sakhalin 2-installatie was goed voor ongeveer 9 procent van de totale lng-invoer van Japan in 2020. Dat komt neer op ongeveer 3 procent van de totale energievoorziening van het land.
Bezorgdheid over recessie zorgt voor dalende olieprijzen
07:36 | De olieprijzen gingen ook vrijdag licht omlaag. Daarmee lijkt een derde week van verliezen op rij in de maak, de langste reeks dit jaar. Vooral zorgen over een mogelijke recessie hebben impact op de olieprijs, omdat bij economische krimp de vraag naar energie doorgaans minder is. Voor een vat Amerikaanse olie moest vrijdag voorbeurs 105,49 dollar worden betaald. Een vat Brentolie kostte 108,91 dollar.
Eerder deze week kwamen onder andere gegevens naar buiten over de Amerikaanse consumentenbestedingen, die lager uitvielen dan verwacht. De bestedingen leveren veruit de grootste bijdrage aan het bruto binnenlands product van de grootste economie van de wereld. Ook het beleid van centrale banken om de hoge inflatie in te dammen wakkert de vrees voor een recessie aan. Economische cijfers uit Azië wezen ook op een vermindering van de omstandigheden.
De olieprijs is in juni met ongeveer 8 gedaald. De daling volgt op een periode van stevige prijsstijgingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, problemen in de bevoorrading en een stijgende vraag. De prijssprong was voor de Amerikaanse president Joe Biden reden om producenten in het Midden-Oosten ertoe te bewegen de productie van ruwe olie op te voeren.
Zeker 14 doden bij Russische raketaanval op flatgebouw Odessa
02:55 | Een Russische raket heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een flatgebouw getroffen in de Oekraïense havenstad Odessa, aan de Zwarte Zee. Daardoor zijn zeker veertien mensen om het leven gekomen, meldt een lokale functionaris op Telegram.
Eerder circuleerden op sociale media al onbevestigde berichten dat er tien mensen waren omgekomen bij het nachtelijke incident, waaronder drie kinderen.
Volgens de functionaris, die zich daarbij baseerde op informatie van de Oekraïense legerleiding, was de raketaanval afkomstig van 'strategische vliegtuigen boven de Zwarte Zee'. Ook zou een tweede projectiel zijn afgevuurd, dat een recreatiecentrum raakte. Van het negen verdiepingen tellende flatgebouw is één sectie volledig verwoest, aldus de functionaris: 'Reddingswerkers hebben al medische zorg verleend aan zeven gewonden, waaronder drie kinderen.'
De Russische president Vladimir Poetin ontkent dat de troepen van Moskou verantwoordelijk waren voor de aanval.
Turkije dreigt Zweden en Finland te dwarsbomen bij toetreding NAVO
02:00 | Turkije dreigt alsnog te dwarsbomen dat Zweden en Finland toetreden tot de NAVO als zij zich niet aan de gemaakte afspraken houden. Dan krijgen zij de vereiste toestemming van het Turkse parlement niet, waarschuwde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de NAVO-top in Madrid.
Turkije gaf zijn verzet tegen het toelaten van de twee Noord-Europese landen aan het begin van de top op. In ruil zegden Zweden en Finland onder meer toe om beperkingen op de export van wapens naar Turkije op te heffen en om steviger op te treden tegen de Koerdische terreurgroep PKK. Maar de afspraken worden in Ankara anders uitgelegd dan in Stockholm en Helsinki, bijvoorbeeld die over de uitlevering van terreurverdachten waarvan Turkije hoge verwachtingen heeft.
'Zestien miljoen Oekraïners hebben humanitaire hulp nodig'
00:01 | Zo'n zestien miljoen Oekraïners hebben humanitaire hulp nodig. Dat meldt CNN op basis van de coördinator van de Verenigde Naties in Oekraïne, Osnat Loebrani.
De inwoners hebben eten, gezondheidszorg, schoon drinkwater en een dak boven hun hoofd nodig, stelt Loebrani. Zeker zes miljoen mensen in het land zijn volgens haar ontheemd door de oorlog, nog eens vijf miljoen zijn het land ontvlucht.
Vooral de situatie in de zwaar bevochten havenstad Marioepol is slecht. Volgens de burgemeester in ballingschap ligt er een golf aan infectieziekten op de loer. Een groot deel van de huizen en het riool is verwoest. Ook ligt er steeds meer afval in de straten.