
Podcast | De Wereld
Xi's eerste bezoek
‘Tot het laatste moment werd getwijfeld of Xi naar Hongkong zou komen. Hij is heel bang voor Covid. Iedereen die in zijn buurt zou komen, moest een week in quarantaine. Later is dat veranderd naar één dag, waardoor het gerucht ontstond dat hij misschien helemaal niet zou komen’, zegt Ferrier. Maar dat gerucht bleek niet waar te zijn. Het was vrijdag Xi's eerste bezoek aan Hongkong in vijf jaar tijd.
In zijn toespraak tijdens de ceremonie zei Xi dat er ‘geen reden voor verandering’ is in Hongkong, of om het 'één land twee systemen'-principe te wijzigen, op basis waarvan Hongkong wordt geregeerd. Het model moet dan ook ‘op de lange termijn worden gehandhaafd’, zei Xi. En: alles wat Beijing doet, is ‘voor het welzijn van Hongkong’.
Na zijn beëdiging als nieuwe leider van Hongkong zei John Lee dat de rechtsstaat een ‘fundamentele waarde’ is voor zijn stad. Over de nieuwe nationale veiligheidswet die China in 2020 aan de stad opgelegde na de anti-regeringsprotesten van 2019, zei Lee dat die ‘stabiliteit’ heeft gebracht.
Brave bestuurder
'De woorden van Xi klonken heel optimistisch, maar het signaal is duidelijk. Wanneer Xi in Hongkong is, trekt hij altijd duidelijke rode lijnen. Dat heeft hij nu ook gedaan. Tot nu toe heeft Lee er blijk van gegeven dat hij praat in de termen van Beijing en dat hij bevestigt wat Beijing zegt. Hij lijkt dus een hele brave bestuurder te gaan worden', aldus Ferrier.
Hongkong
Volgens het oud-CDA-Kamerlid, die zelf ook in Hongkong heeft gewoond, wordt Hongkong door Mainland China gezien als ‘een stad met lastige verwende mensen'. ‘Economisch gezien is Hongkong veel minder belangrijk geworden. Zo zien ze dat. Shanghai is economisch veel belangrijker. Maar er wordt wel een groot plan ontwikkeld, de Parelrivierdelta, waarin Hongkong als IT-hub een belangrijke rol zal gaan spelen. Dat was ook een reden voor Xi om in Hongkong te zijn.’
Lees ook | 'Hoop op goede werkrelatie met Beijing met nieuwe leider Hong Kong'
Maar als het mogelijk is, vertrekt iedereen volgens Ferrier het liefst uit Hongkong. ‘Inwoners zijn somber. Over de economie bijvoorbeeld. Dat heeft ook te maken met het Covid-beleid, waardoor Hongkong, ooit een bruisende wereldstad, heel snel is verdampt. Je moest drie weken in quarantaine voordat je Hongkong in mocht. Maar toeristen en zakenmensen doen dat niet. Inwoners zijn ook somber door het politieke beleid. Er is steeds minder vrijheid van meningsuiting en de rechtspraak staat enorm onder druk.’