Internationaal3 jul '22 08:21

Massale evacuaties in Sydney door overstromingen

Auteur: BNR Webredactie

Duizenden inwoners van Sydney, de grootste stad van Australië, moeten de stad verlaten vanwege dreigende overstromingen door aanhoudende zware regenval in het gebied. Het weerbureau waarschuwt dat de regen, die mogelijk nog twee dagen aanhoudt, kan leiden tot plotselinge overstromingen en aardverschuivingen langs de oostkust in de staat New South Wales.

People stand on a rock ledge as huge swells hit the headland at Bondi Beach in Sydney, Australia, Sunday, July 3, 2022. A severe weather warning for heavy rainfall and strong winds has been issued for Sydney, as parts of NSW have received more than their monthly average rainfall within hours this weekend. (AP Photo/Mark Baker)
People stand on a rock ledge as huge swells hit the headland at Bondi Beach in Sydney, Australia, Sunday, July 3, 2022. A severe weather warning for heavy rainfall and strong winds has been issued for Sydney, as parts of NSW have received more than their monthly average rainfall within hours this weekend. (AP Photo/Mark Baker) (ANP / Associated Press)

In de lager gelegen gedeelten van de stad staat het water op sommige plekken al 1,5 meter hoog. 'We worden nu geconfronteerd met gevaren op meerdere fronten - plotselinge overstromingen, rivieren die buiten hun oevers treden en kusterosie, zei minister Steph Cooke van de noodhulpdiensten van New South Wales in een op televisie uitgezonden persconferentie. 'Dit is een levensbedreigende noodsituatie', aldus Cooke.

In veel gebieden is meer dan 200 millimeter regen gevallen, met uitschieters naar 350 millimeter, aldus de weerdiensten. De zware regenval zorgt ervoor dat de hoofddam van Sydney is gaan lekken. De autoriteiten vrezen dat de situatie verergert en de dam overstroomt, net als bij de Warragamba dam begin vorig jaar. Een naastgelegen plaats moest toen worden ontruimd.

Dammen overstromen

'Er is geen ruimte voor het water om in de dammen te blijven. Ze beginnen te overstromen. De rivieren stromen erg snel en zijn erg gevaarlijk. En dan hebben we het risico van plotselinge overstromingen, afhankelijk van waar de regen valt', aldus de regionale autoriteiten.

In het dorp Menangle, ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van Sydney, is het waterpeil in de rivier Nepean tot een hoogte van 16,5 meter gestegen. Dat is maar net onder het recordpeil van 16,8 meter dat in april van dit jaar werd gemeten.

Zaterdag zijn 29 mensen gered uit overstroomde gebieden, onder wie iemand die een uur aan een paal hing terwijl hulpverleners worstelden om de slachtoffers te bereiken.

De Australische regering heeft de staat voorzien van honderd militairen die helpen met zandzakken en twee helikopters, zei minister van Defensie Richard Marles op Sky News.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen