Internationaal4 jul '22 16:10

Liveblog | Internationale conferentie in teken van wederopbouw Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 131 van de oorlog in Oekraïne. Lisitsjansk is gevallen nadat Oekraïense troepen zich terugtrokken, Loehansk lijkt daarmee gevallen. Volg de ontwikkelingen hier in dit liveblog.

'Wederopbouw Oekraïne taak van democratische wereld'

16:10 | De wederopbouw van Oekraïne is een 'gemeenschappelijke taak van de hele democratische wereld', stelt de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Hij deed zijn uitspraak via een videoverbinding op een internationale conferentie in Zwitserland voor het herstel van zijn land.

De bijeenkomst in Lugano was al voor de Russische invasie in Oekraïne gepland, maar zou aanvankelijk in het teken staan van Oekraïense hervormingen. Tijdens de conferentie moeten onder meer prioriteiten worden vastgesteld voor het wederopbouwproces dat al tijdens de oorlog van start moet gaan. Voor een herstelplan is volgens Oekraïne 750 miljard dollar (717,5 miljard euro) nodig.

Zelenski streeft naar 'het meest ambitieuze project van onze tijd'. Het herbouwen van zijn land draagt volgens hem bij aan wereldvrede.

Russen rukken westwaarts op

10:47 | Opnieuw heeft Rusland een stap gezet richting het veroveren van de hele Donbas, in Oost-Oekraïne. Zo is de strategisch gelegen stad Lisitsjansk in Russische handen gevallen, erkennen ook verschillende Oekraïense militaire bronnen. 'Dit is een belangrijke slag', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Kredietverstrekker EU mikt op 100 miljard voor heropbouw Oekraïne

07:20 | De Europese Investeringsbank (EIB), de kredietverstrekker van de Europese Unie, wil een financieringsprogramma optuigen om het door de oorlog getroffen Oekraïne weer op te bouwen. Volgens persbureau Reuters, dat documenten inzag, gaat het om investeringen tot wel 100 miljard euro. De structuur die de EIB voorstelt heeft veel weg van het eerder gebruikte coronasteunprogramma.

Het voorstel van de EIB zal maandag worden onthuld, op de eerste dag van de internationale conferentie in Zwitserland over het herstel van Oekraïne. Het EU-Oekraïne Gateway Trust Fund (EU-GTF) zou in eerste instantie 20 miljard euro aan bijdragen van EU-landen en de EU-begroting willen ontvangen in de vorm van subsidies, leningen en garanties. Met name de garanties zouden als een katalysator moeten werken voor meer investeringen door derden. Zo zou 100 miljard euro beschikbaar moeten komen voor infrastructurele projecten.

De EU-GTF zou kunnen bijdragen aan de wederopbouw van bruggen of de renovatie van water- of afvalwaterdiensten. Dat is vooral nodig in steden waar sinds de Russische invasie de bevolking is gegroeid door de migratie uit andere delen van Oekraïne.

Projecten kunnen ook gericht zijn op het verbeteren van de export van Oekraïne of voor energiedoeleinden. De EIB en ontwikkelingsbanken zouden uit het fonds kunnen putten voor investeringen waarop zij toezicht houden. Het fonds is ook bedoeld om particuliere ondernemingen aan te moedigen mee te doen. Zonder het fonds zouden zij financiering van investeringen in Oekraïne waarschijnlijk als te riskant beschouwen.

De eerste investeringen zouden tegen het eind van het jaar kunnen worden goedgekeurd. De Europese Commissie moet eerst haar fiat geven, waarna een meerderheid van de EU-landen het plan moet goedkeuren. De EU-landen zouden vervolgens beslissen of zij aan het fonds willen bijdragen.

Internationale conferentie in teken van wederopbouw Oekraïne

03:30 | Hoe moet Oekraïne na de oorlog heropgebouwd worden? Die vraag staat centraal op een internationale conferentie die maandag en dinsdag plaatsvindt in het Zwitserse Lugano.

Voor de conferentie reist de grootste Oekraïense delegatie sinds de Russische inval in februari af naar het buitenland. Onder hen is de Oekraïense premier Denis Sjmihal. Ook Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is aanwezig. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zal online een toespraak houden.

Oekraïense en Zwitserse functionarissen hebben het belang om het herstelproces nu al op te starten benadrukt, terwijl het einde van de oorlog nog lang niet in zicht is. 'Oekraïners willen terug naar huis, we willen dat ze weer terug naar huis keren. We moeten ze voorzien van de vitale infrastructuur, ziekenhuizen, kinderdagverblijven, scholen die zijn vernietigd', zegt de Oekraïense ambassadeur in Zwitserland, Artem Ribtsjenko.

Oorspronkelijk stond de conferentie in de planning als de vijfde Oekraïne-hervormingsconferentie, waarvan de eerste in 2017 werd gehouden. Maar het onderwerp is vanwege de oorlog veranderd in herstel.

'Is het te vroeg om over herstel te praten? Als je het hebt over wat er heropgebouwd moet worden en hoeveel het gaat kosten, ja, dan is het daar te vroeg voor', zegt de Zwitserse diplomaat Simon Pidoux die betrokken is bij de organisatie. 'Maar we moeten de discussie beginnen over hoe we het willen doen. Dat is het doel van URC2022', aldus Pidoux.

Rusland is een stap dichter bij de overwinning in de slag om de Donbas met de inname van Lysytsjansk

12 uur geleden | De laatste Oekraïense troepen uit de oostelijke stad Lysytsjansk zijn daar gisteren vertrokken, zegt het Oekraïense leger. Volgens de legerleiding zou voortzetting van de verdediging van de stad 'fatale gevolgen' hebben. 'Om de levens van de Oekraïense troepen te sparen, hebben we besloten ons terug te trekken', meldt de legerleiding in een verklaring.

De stad werd de afgelopen dagen fel bestookt door Russische wapens. Het was de laatste grote stad in de provincie Loehansk die nog in handen was van Oekraïne. Nu heeft Rusland dus de volledige provincie Loegansk in handen. President Zelenski heeft inmiddels gezegd Lysychansk te willen heroveren met behulp van westerse lange-afstandswapens.

'Zes doden bij raketaanvallen op Slovjansk'

12 uur geleden | Bij Russische raketaanvallen op de Oost-Oekraïense stad Slovjansk zijn zes doden en een onbekend aantal gewonden gevallen, zegt de burgemeester van die stad. Op vijftien plaatsen zou brand zijn uitgebroken. Meer details zijn niet bekend. Volgens de burgemeester waren het de zwaarste luchtaanvallen van de laatste tijd. Slovjansk ligt 75 kilometer ten westen van Lysytsjansk in de regio Donetsk.

Australië gaat Oekraïne nog eens 34 legervoertuigen leveren.

12 uur geleden | Australië gaat Oekraïne nog eens 34 legervoertuigen leveren. Ook legt het land de import van goud uit Rusland aan banden, heeft premier Albanese gezegd bij een bezoek aan Kiev. De gepantserde voertuigen die Australië gaat leveren zijn bedoeld om militairen veilig te vervoeren. Verder komen er sancties en inreisverboden voor nog eens zestien Russische ministers en oligarchen. De Australiërs hebben daarmee in totaal 843 Russen op de sanctielijst gezet.

Oekraïense ambassadeur: Turkije houdt Russisch schip met graan tegen

De Oekraïense ambassadeur in Turkije zegt dat de Turkse douane een Russisch vrachtschip met gestolen graan uit Oekraïne heeft tegengehouden. 'We hebben volledige medewerking. Het schip ligt momenteel bij de ingang van de haven, het is aangehouden door de douane van Turkije', zei ambassadeur Vasyl Bodnar op de Oekraïense televisie. Volgens Bodnar wordt vandaag bepaald wat er met het schip gaat gebeuren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen