Internationaal3 jul '22 21:10

Liveblog | Rusland neemt controle Lisitsjansk over

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 130 van de oorlog in Oekraïne. Verwarring over controle Lisitsjansk en bij explosies in Russische stad Belgorod, vlakbij de grens met Oekraïne. Volg hier het liveblog.

Oekraïne-update van Boekestijn en De Wijk

21:00 | Lisichansk lijkt gevallen, en wie heeft de langste adem? Luister hier naar de Oekraïne-update van Boekestijn en De Wijk, van zondag 3 juli - dag 130 van de oorlog

Oekraïens leger weg uit Lisitsjansk

19:45 | Het Oekraïense leger heeft zijn soldaten teruggetrokken uit de strategische oostelijke stad Lisitsjansk, na weken van hevige gevechten met Russische troepen. 'Om de levens van Oekraïense verdedigers te behouden, is besloten tot terugtrekking', zei het leger in een verklaring, waarin het verwees naar de superioriteit van Rusland in zowel aantal als materieel.

Eerder zondag waren er al berichten dat Lisitsjansk in Russische handen was gevallen, maar het Oekraïense ministerie van Defensie kwam daar later op terug en ontkende dat de stad compleet onder Russische controle was gebracht. President Volodomir Zelenski voegde daar vervolgens aan toe dat het "onmogelijk te zeggen" was of Rusland volledige controle over de stad had. Aan die onduidelijkheid is nu een einde gekomen.

Doden bij aanval op Slovjansk

16:00 | Bij een aanval op de Oost-Oekraïense stad Slovjansk zijn veel doden en gewonden gevallen, meldt de burgemeester van de stad. Volgens hem braken er vijftien branden uit. Het zou de zwaarste beschieting van de stad de afgelopen tijd zijn na de Russische invasie eind februari.

Er is inmiddels sprake van zes doden en vijftien gewonden. Slovjansk ligt aan het front in de regio Donetsk in het Donbas-gebied, dat de Russen en pro-Russische rebellen willen veroveren.

Ongeveer 70 kilometer oostelijker ligt het zwaar bevochten Lysytsjansk in de regio Loehansk. Die stad geldt als een van de laatste grote bolwerken van Oekraïne in de strijd tegen Russen en pro-Russische rebellen in Loehansk. Eerder waren er berichten dat Lysytsjansk in handen van de vijand was gevallen, maar Oekraïne kwam daar later op terug. Het ministerie van Defensie ontkende de Russische claim dat de stad compleet onder Russische controle was gebracht.

Oekraïne erkent dat Russische controle over Lisitsjansk

08:30 | De strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk is in Russische handen gevallen, erkennen verschillende Oekraïense militaire bronnen. 'In de regio Donetsk concentreren de bezetters zich op het consolideren van hun posities in Lisitsjansk', aldus de Oekraïense generale staf. De Oekraïense militaire gouverneur van Loehansk, Sergej Gaidai, bevestigde op zijn Telegram-kanaal eveneens dat de Russen verder waren opgerukt 'en voet aan de grond hadden gekregen in het Lisitsjansk-district'. Het is nog onduidelijk of er Oekraïense eenheden in de stad zijn.

Eerder zondag claimden zowel de Russen als de Oekraïners Lisitsjansk onder controle te hebben, aldus de BBC. Oekraïne stelde dat zijn troepen zwaar onder vuur liggen, maar hield toen nog vol dat de laatste grote stad in de oostelijke regio Loehansk niet is ingenomen. Door Rusland gesteunde separatisten zeiden toen al dat ze met succes de stad zijn binnengetrokken en het centrum hebben bereikt.

Doden na explosies in Russische stad

07:30 | In de Russische stad Belgorod zijn zondag minstens drie mensen gedood en tientallen gebouwen beschadigd. Dat zegt de lokale gouverneur na eerdere berichten over verschillende ontploffingen in de stad bij de grens met Oekraïne. Er zouden vier mensen gewond zijn geraakt, onder wie een 10-jarige jongen.

Ten minste elf appartementsgebouwen en 39 woningen zijn geraakt, waarvan er volgens gouverneur Vjatsjeslav Gladkov van de regio Belgorod vijf volledig zijn verwoest. Het bericht kan niet onafhankelijk worden geverifieerd en Oekraïne heeft nog niet gereageerd.

Oekraïne-update zaterdag, dag 129

06:00 | Luister naar de dagelijkse update van Boekestijn en De Wijk over de oorlog in Oekraïne. 'We koersen af op een economische catastrofe'.

Wie heeft controle over Lisitsjansk?

03:30 | Zowel de Russen als de Oekraïners claimen de strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk onder controle te hebben, meldt de BBC. Oekraïne stelt dat zijn troepen zwaar onder vuur liggen, maar houdt vol dat de laatste grote stad in de oostelijke regio Loehansk niet is ingenomen. Door Rusland gesteunde separatisten zeggen echter dat ze met succes de stad zijn binnengetrokken en het centrum hebben bereikt.

Russische media tonen beelden van separatisten of Russische troepen die door de straten van Lisitsjansk paraderen. Ook wordt door Russische bronnen via Twitter een video verspreid waarin een Sovjetvlag is te zien die naar verluidt op de ruïnes van het administratieve centrum van de stad is geplaatst. Maar ook die informatie kan niet worden geverifieerd.

Zaterdag stelden de separatisten al de stad volledig te hebben omsingeld, maar ook dat werd door de Oekraïners tegengesproken.

Als de separatisten de stad weten te veroveren, kunnen de Russen verder in de Donbas-regio komen. Doordat het de Russen niet lukte om de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen, richt het offensief zich nu vooral op deze regio. Rusland heeft recent de naast Lisitsjansk gelegen stad Severodonetsk ingenomen. Daar is weken zwaar gevochten in de straten.

Zelenski wil internationale hulp

02:00 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski roept de hulp in van de internationale gemeenschap om zijn verwoeste land weer op te bouwen zodra de oorlog met Rusland voorbij is. "Het is niet alleen nodig om alles te herstellen wat de bezetters hebben vernietigd, maar ook om een ​​nieuwe basis voor ons leven te creëren: veilig, modern, comfortabel, toegankelijk", zei hij zaterdag in een toespraak.

Zelenski zegt te beseffen dat hiermee "kolossale investeringen" gemoeid zullen zijn. "Hoe moeilijk het vandaag ook voor ons is, we moeten niet vergeten dat er een morgen zal zijn", aldus het Oekraïense staatshoofd. De wederopbouw van Oekraïne kan wel 1000 miljard euro gaan kosten, maakte topman Werner Hoyer van de Europese Investeringsbank (EIB) bijna twee weken geleden bekend.

Maandag is er een bijeenkomst in Lugano, Zwitserland, waarbij zo'n veertig potentiële donorlanden aanwezig zullen zijn. De Oekraïense regering presenteert dan voor het eerst haar plannen voor de wederopbouw van het land dat eind februari door de Russen werd binnengevallen.

Zelenski vertelde de Oekraïners dat de oorlog nog lang niet voorbij is. "De wreedheid ervan neemt op sommige plaatsen toe en dat mag niet worden vergeten." Hij riep zijn landgenoten op hulp te bieden aan de slachtoffers van het meedogenloze conflict.

Belarus beschuldigt Oekraïne

23:00 | De Russische bondgenoot Belarus beschuldigt buurland Oekraïne van raketaanvallen op militaire doelen. Zonder enig bewijs te leveren, stelt de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko dat dat drie dagen geleden is gebeurd.

Belarus zou alle raketten hebben onderschept, meldt het staatspersbureau Belta. Loekasjenko zegt verder "geen oorlog te willen" met Oekraïne, dat eind februari werd aangevallen door Rusland en sindsdien strijdt tegen Russische invasietroepen en pro-Russische rebellen in het oosten van het land.

Sinds het begin van de Russisch-Oekraïense oorlog verwijten het Belarussische regime in Minsk en de Oekraïense regering in Kiev elkaar de spanningen verder te willen opvoeren. Volgens Kiev zoekt Minsk naar voorwendsels zelf te gaan vechten.

Gerelateerde artikelen