Internationaal4 jul '22 10:46Aangepast op 4 jul '22 11:01

Russen rukken westwaarts op

Auteur: Mark van Harreveld

Opnieuw heeft Rusland een stap gezet richting het veroveren van de hele Donbas, in Oost-Oekraïne. Zo is de strategisch gelegen stad Lisitsjansk in Russische handen gevallen, erkennen ook verschillende Oekraïense militaire bronnen. 'Dit is een belangrijke slag', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Inwoner van Lisitsjansk haalt water bij een brandweerauto
Inwoner van Lisitsjansk haalt water bij een brandweerauto (ANP / SIPA USA / Justin Yau)

'Het werk is zeker nog niet gedaan voor de Russen, maar als je de Donbas in tweeën deelt, dan hebben ze het oosten vrijwel in handen. Er is nog steeds veel verzet, maar ze komen een eind'. Hammelburg noemt het een belangrijke mijlpaal, het is immers één van de doelen die Poetin zich had gesteld. 'Ik denk dat het sein is: we komen nu ook naar het westen'.

Westwaarts

Het is volgens Hammelburg duidelijk dat de Russen nu westwaarts oprukken naar de rest van de Donbas en dat het voornemen is om de gehele regio te veroveren. 'Het gaat nog heel lang duren, maar op een bepaald moment hebben ze dat doel bereikt en doet zich een ingewikkeld probleem voor: wat nu?' Want het gebied is de Russen 'niet met tranen en bloemen in de armen gevallen'. In tegendeel, de Russen zullen te maken krijgen met een hen vijandig gezinde bevolking. En dat betekent een permanente en peperdure militaire aanwezigheid om het gebied bezet te houden, sabotage-acties en aanslagen. Het wordt volgens Hammelburg niet makkelijk voor de Russen, maar ze zullen zich er niet door laten afschrikken.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen