Internationaal5 jul '22 05:54Aangepast op 5 jul '22 09:23

Arrestatie na schietpartij Chicago

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaans politie heeft een verdachte aangehouden in verband met de schietpartij nabij Chicago maandag waarbij zeker zes doden zijn gevallen. De 22-jarige verdachte is na een korte achtervolging aangehouden in het noorden van de stad Chicago, aldus de politie.

Maandag werd er in Highland Park, een voorstad van Chicago, geschoten op toeschouwers van een parade die gehouden werd ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag. Er vielen zes doden, zeker 24 mensen zijn zwaargewond. De parade werd meteen beëindigd. Ook festiviteiten in de omgeving zijn afgeblazen.

Lees ook | Schietpartij bij onafhankelijkheidsparade in Chicago: zeker 6 doden

'Monster op de loer'

Toen de eerste schoten vielen, stoven paradedeelnemers en toeschouwers in blinde paniek uiteen, is op videobeelden te zien. Over de achtergrond van het incident is nog niets bekend. De gouverneur van lllinois, de staat waarin High Park ligt, noemde de dader een monster 'dat op de loer ligt en vuurt op een menigte gezinnen met kinderen' die samen feestvieren. 'Naast de enorme tragiek is de vraag waarom dit is gebeurd, het verhaal van de dag', zegt correspondent Jan Postma. 'Op social media kanalen van de verdachten zijn beelden te zien, waarin deze man een soort school-shooting naspeelt'.

De schietpartij op Onafhankelijkheidsdag komt op het moment dat veel Amerikanen andere recente bloedbaden in de Verenigde Staten nog vers in het geheugen hebben, zoals de massamoord in mei waarbij negentien schoolkinderen en twee leraren omkwamen op een basisschool in Uvalde, Texas, en de aanval kort daarvoor waarbij tien mensen stierven in een supermarkt in Buffalo, New York.

'Er wordt weer geschokt gereageerd op de schietpartij, maar desondanks gaat alles gewoon door en wordt een schietpartij als deze eigenlijk te gewoon', zegt Jan Postma. 'Amerikanen moeten er maar mee leren leven'.

Wapenbezit

Door de gebeurtenissen laaide de discussie over het wapenbezit in de VS weer op. Het verdeelde parlement kon zich vinden in een kleine stap om bepaalde regels te veranderen.

President Joe Biden liet weten geschokt te zijn 'door het zinloze wapengeweld dat op deze Onafhankelijkheidsdag opnieuw verdriet heeft gebracht in een Amerikaanse gemeenschap.' Hij wees in een verklaring op "de eerste grote wapenhervormingswet in bijna dertig jaar" die onlangs werd aangenomen. Hij beloofde verder te strijden tegen de "epidemie van wapengeweld."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen