Internationaal4 jul '22 12:08

Inflatie Turkije bijna 80 procent

Auteur: BNR Webredactie

Voor de vierde keer op rij verbreekt Turkije zijn eigen inflatierecord. De inflatie steeg in in juni namelijk verder tot 78,6 procent. Dat is het hoogste niveau sinds januari 1998. Vorige maand bedroeg de geldontwaarding nog op 73,5 procent, begin vorig jaar was dat nog 15 procent. De inflatiecijfers werden vooral opgedreven door de transportkosten die met ruim 123 procent stegen.

President Recep Tayyip Erdogan
President Recep Tayyip Erdogan (ANP / Anadolu Agency / Hudaverdi Yaman)

Hoewel de kosten van het levensonderhoud over de gehele linie sterk zijn gestegen - frisdrank is bijvoorbeeld 94 procent duurder geworden - beloofde de minister van Financiën Nureddin Nebati dat de consumentenprijzen vanaf december zullen gaan dalen. Overigens lag de inflatie de afgelopen maand iets lager dan waar economen op rekenden.

Lees ook | Turkije breekt opnieuw eigen inflatierecord

Desalniettemin schrijft de Turkse inflatie al jaren structureel dubbele cijfers, de autoriteiten legden het accent op economische groei en export. Anders dan zo ongeveer elke econoom of economische theorie vindt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat een hogere rente tot hogere prijzen leidt.

Lees ook | Rentebeleid Erdogan stort Turkije in een economische catastrofe

Goedkope lira

Erdogan wil met een goedkope lira 's lands industrie ondersteunen. De gedachte erachter is dat het voor andere landen goedkoper wordt om Turkse producten te kopen. De keerzijde van die medaille is alleen wel dat die koersdaling de inflatie voedt doordat de import van bijvoorbeeld brandstof juist duurder wordt. Vorige maand werd de lira opnieuw goedkoper ten opzichte van de Amerikaanse dollar, de munt geldt al tijden als het slechtst presterende kindje uit de klas van opkomende markten.

Volgend jaar zijn er verkiezingen in Turkije, in de aanloop daar naartoe heeft de regering-Erdogan de minimumlonen opnieuw verhoogd, ditmaal met zo'n 30 procent. In januari verhoogde Turkije ook al de lonen, met een recordpercentage van 50,5 procent.

Lees ook | Turkse inflatie breekt record met 70 procent


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen