Internationaal5 jul '22 19:56

Weinig zekerheid over 'operationele pauze' ingesteld door Poetin

Auteur: BNR Webredactie

Er is veel onduidelijkheid over een mogelijke 'operationale pauze' van de Russen. Verschillende media brengen dat president Poetin heeft gezegd dat hij na de inname van Lysytsjansk zo'n pauze wil. Met die inname heeft Rusland vrijwel de hele provincie Loehansk in handen.

Over de uitspraken van Poetin is wel twijfel, benadrukt Europaverslaggever Geert Jan Hahn. 'Ik denk niet dat er maar één interpretatie is van de uitspraak van Poetin. Hij heeft gezegd dat soldaten die actief waren in Loehansk tijdelijk rust moeten krijgen om weer fit te worden. Maar tegelijkertijd heeft hij ook aangegeven dat andere militaire formaties gewoon door kunnen gaan met hun taken. Poetin heeft daarnaast gezegd dat hij hoopt dat alles dan gaat verlopen zoals het in Loehansk is gegaan.'

President Poetin zou hebben gezegd dat er een operationele pauze zou komen voor Russische troepen, maar over die uitspraak is twijfel.
President Poetin zou hebben gezegd dat er een operationele pauze zou komen voor Russische troepen, maar over die uitspraak is twijfel. (ANP / Associated Press)

'Normale gang van zaken'

Hahn heeft dan ook weinig hoop op een minder heftig verloop van de oorlog. 'Het duidt niet op een staakt-het-vuren, maar ook niet op een operationele pauze, wat mij betreft.' Verwacht wordt dan ook dat er nieuwe 'verse' troepen naar voren geschoven worden, zodat de militairen die Lysytsjansk en Severodonetsk hebben ingenomen rust kunnen krijgen. 'Dat is de normale gang van zaken', aldus Hahn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen