Internationaal6 jul '22 11:41

Vier ministers stappen uit Britse regering

Auteur: BNR Webredactie

Inmiddels zijn vier Britse ministers en de juridisch toezichthouder van het kabinet uit protest over het leiderschap van premier Boris Johnson opgestapt. Waarnemers spreken over een mokerslag voor de Britse regering, nu vooraanstaande partijgenoten van Johnson er de brui aan geven. 'Dit is het endgame', zegt correspondent Lia van Bekhoven.

(ANP / AFP / Gabriel Bouys)

Minister van Financiën Rishi Sunak en gezondheidsminister Sajid Javid maakten vrijwel tegelijkertijd bekend te vertrekken. Zij uiten op Twitter felle kritiek op de premier.

Sunak vindt dat het publiek 'terecht' mag verwachten dat de overheid 'goed, competent en serieus' haar werk doet. In zijn ontslagbrief zegt hij dat zijn opvattingen inmiddels fundamenteel verschillen met die van Johnson. Javid twittert dat hij het vertrouwen heeft verloren in het vermogen van Johnson om te 'regeren in het nationaal belang.'

Na het aftreden van Sunak en Javid gooiden ook minister Will Quince voor Kinder- en Familiezaken en Robin Walker (Scholen) hebben hun ontslagbrief bij Johnson op het bureau gelegd. Volgens Walker wordt de regering 'overschaduwd door fouten en twijfels over integriteit'. Hun aftreden is de zoveelste tegenslag voor premier Johnson in korte tijd. Quince zegt op te stappen nadat hij 'onjuiste informatie' had gekregen over de aanstelling van Chris Pincher, de functionaris die vorige week moest aftreden omdat hij twee mannen zou hebben betast.

Minister Quince verscheen dinsdagochtend in de media om te zeggen dat Johnson bij die aanstelling niet op de hoogte was geweest van eerdere klachten tegen Pincher. Later op de dag bleek dat het hem destijds wel verteld was. Quince zegt dat hem verzekerd is dat de premier niets van de klachten wist en dat hij dat 'in goed vertrouwen geaccepteerd en herhaald' heeft. Hij ziet nu geen andere mogelijk dan aftreden.

'Het begon met aantijgingen over een Kamerlid dat zich schuldig had gemaakt aan handtastelijkheden en ongewenste intimiteiten', zegt correspondent Lia van Bekhoven. 'Daar werd al jaren over geklaagd, maar Johnson zei er niets van te weten in eerste instantie. Hij promootte de man zelfs totdat aan het licht kwam dat hij het wel degelijk wist, het zoveelste geval van een liegende premier'.

Vast patroon

Ook Johnsons reactie is typisch en volgt en vast patroon: 'Eroverheen stappen, de schade herstellen, er niet meer over praten doen alsof het niet gebeurd is, over tot de orde van de dag. Dat is hoe hij opereert, en tegelijkertijd één van de redenen die een van de ministers gaf voor zijn vertrek: deze regering is incompetent, het zijn steeds dezelfde crises'.

Volgens Van Bekhoven zou elke voorganger van Johnson afgetreden zijn. 'Dit is de endgame. Hij kan nog wel even aanblijven, dagen, weken, maar hij herstelt zich er niet van. Hij zit er nog omdat de fractie niet weet wie hem moet opvolgen. Vandaag worden meer ontslagen verwacht, maar niemand weet hoe nu verder. Hier is geen draaiboek voor'.

Lees ook | 'Binnen jaar is Britse premier Johnson weg'

Ook het conservatieve Britse parlementslid Alex Chalk treedt met onmiddellijke ingang terug als juridisch toezichthouder van het Britse kabinet. Hij doet dit uit protest tegen het leiderschap van premier Boris Johnson, schrijft hij in een op Twitter gepubliceerde brief. 'De premier heeft een advocaat-generaal nodig die de cultuur en koers kan verdedigen waarop hij toezicht houdt', schrijft Chalk onder meer. 'Het spijt me dat ik dat niet langer kan.'

Chalk vervulde de functie van 'Solicitor General for England and Wales'. In Groot-Brittannië houdt die functionaris toezicht op uiteenlopende juridische organen van de overheid. Daaronder valt ook de juridische afdeling van de regering.

Vertrouwensstemming na partygate

Johnson ligt al langere tijd zwaar onder vuur in Groot-Brittannië. Zo heeft hij enkele tussentijdse verkiezingen verloren, maar word hem ook het vuur aan de schenen geworpen vanwege zijn gedragingen tijdens de coronapandemie. Johnson won nipt een vertrouwensstemming bij zijn Conservatieve partij, na 'partygate'. Dat is het schandaal rondom feestjes van overheidspersoneel tijdens de lockdowns, ook wel bekend als partygate. Johnson zelf was ook aanwezig op zulke feestjes.

Ministers vervangen

De Britse premier Boris Johnson heeft onderwijsminister Nadhim Zahawi de nieuwe minister van Financiën gemaakt en zijn stafchef Steve Barclay tot gezondheidsminister gepromoveerd..

Johnson had eerder voormalig minister van Financiën Rishi Sunak en ex-minister van Volksgezondheid Sajid Javid laten weten dat het hem zeer spijt dat ze ontslag namen. Het vertrek van deze prominente partijgenoten en regeringsleden werd door waarnemers als mokerslag gezien. De twee uitten bij hun vertrek felle kritiek op Johnson. Zij achtten hem niet langer competent en zeiden het vertrouwen in hem te hebben verloren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen