Internationaal6 jul '22 12:22

Grote spanningen aan Hongaarse grens door vluchtelingenstroom

Auteur: BNR Webredactie

Er zijn grote spanningen ontstaan aan de grens tussen Servië en Hongarije. Eerder deze week viel zelfs een dode in het grensstadje Subotica tijdens een schietpartij tussen groepen vluchtelingen. Grote groepen niet-westerse vluchtelingen houden zich volgens Hongarije-correspondent Stefan Bos op in een bos vlakbij de grens. 'De spanningen lopen op omdat Orbán niet van plan is om ook maar iemand door te laten.'

De Hongaarse premier Viktor Orbán
De Hongaarse premier Viktor Orbán (ANP / AFP)

De Hongaarse autoriteiten zeggen de afgelopen maanden zeker 110.000 mensen te hebben tegengehouden aan de grens. Volgens Bos gaat het hier om mensen uit allerlei oorlogsgebieden. 'Dan heb ik het niet over Oekraïne, maar vooral Syrië, maar ook Afghanistan en Pakistan.' Ondanks dat er veel mensen worden tegengehouden, moet er volgens de correspondent vanuit worden gegaan dat een grote groep er wel in is geslaagd om de grens over te steken.

Lees ook | Meer dan 4 miljoen Oekraïense vluchtelingen in Polen

Wapens

De autoriteiten wijzen erop dat de situatie steeds erger wordt, zegt Bos. Ze zouden vooral verontrust zijn over het feit dat er wapens aanwezig zijn. Dat zou er op kunnen wijzen dat ook gewapende groepen meereizen met de vluchtelingen.

De situatie leidt volgens Bos ook tot meer twijfel over het opvangen van Oekraïense vluchtelingen. Op dit moment vangt Hongarije er zeker 820.000 uit Oekraïne op, en dat op een bevolking van bijna 10 miljoen. 'Het wordt toch ook wel moeilijk voor Hongarije zelf om al die mensen op te vangen hier. Er zijn wel allerlei kerken en hulporganisaties bij betrokken, maar het wordt wel steeds moeilijker.'

Vanwege de geografische positie van Hongarije proberen veel vluchtelingen juist via dit land de EU te bereiken. Het is het eerste Schengenland voor vluchtelingen die via de Balkanroute de Europese Unie in proberen te komen.

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne via ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen