Internationaal6 jul '22 14:39

NASA: China claimt de maan

Auteur: BNR Webredactie

China heeft verontwaardigd gereageerd op de waarschuwingen van directeur Bill Nelson van de NASA, die beweerde dat Beijing de maan zou willen claimen als onderdeel van een militair ruimteprogramma. Dat schrijft nieuwssite Al Jazeera. Volgens woordvoerder Zhao Lijian van het Chinese Buitenlandministerie verzet Beijing zich krachtig tegen dergelijke 'onverantwoordelijke opmerkingen'.

Image
(Flickr / Susanne Nilsson)

In een zaterdag gepubliceerd interview met de Duitse krant Bild zei Nelson zich zorgen te maken over de Chinese ruimtevaartambities. 'We moeten ons grote zorgen maken over het feit dat China op de maan landt en zegt: 'Het is nu van ons en jullie blijven erbuiten', zei hij, verwijzend naar Pekings voornemen om de maan te verkennen. Dat laatste is inderdaad een speerpunt in het Chinese ruimteprogramma. Al in 2013 landden de Chinezen met een onbemand ruimteschip op de maan, dit decennium staat de verkenning van 's maans zuidpool op de Chinese agenda.

Lees ook | Minister Jetten weert China van Nederlands stroomnet

Ambities op de maan

Andere ambities uit het programma: aan het einde van dit decennium raketten lanceren om astronauten naar de maan te sturen en rond 2030 een missie om monsters van Mars terug te halen. China werkt ook aan een ruimtestation met drie modules, Tiangong, dat de concurrentie moet aangaan met het internationale ruimtestation ISS. China is uitgesloten van deelname aan ISS omdat de Amerikaanse wet de NASA verbiedt gegevens met China te delen.

Tegen Bild zei Nelson dat China's ruimteprogramma een militair programma is, hij beweerde ook dat China ideeën en technologie van anderen heeft gestolen. 'Er is een nieuwe ruimtewedloop', zei Nelson, 'Ditmaal met China'. Volgens woordvoerder Zhao is het niet de eerste keer dat NASA-chefs 'de feiten hebben genegeerd en onverantwoordelijk over China hebben gesproken'.

Lees ook | TikTok geeft toe: gebruikersdata gaan wel degelijk naar China

'De VS heeft voortdurend een lastercampagne opgezet tegen China's normale en redelijke inspanningen in de ruimte, en China is fel gekant tegen dergelijke onverantwoordelijke opmerkingen', zei hij. Zhao voegde eraan toe dat China altijd geijverd heeft voor een gedeelde toekomst voor de mensheid in de ruimte en zich verzet heeft tegen de bewapening van de ruimte en tegen elke wapenwedloop in de ruimte.

Saillant: Nelsons uitspraken komen op een moment dat ook de NASA een maanverkenningsprogramma heeft gelanceerd - Artemis. In het kader van Artemis wil de NASA in 2024 een bemande missie in een baan om de maan brengen en in 2025 een bemande landing maken in de buurt van de zuidpool van de maan. Die bemanning zal bestaan uit de eerste vrouw en de eerste gekleurde persoon op de maan.

Lees ook | China gaat stenen verzamelen op de maan


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen