Internationaal6 jul '22 17:41Aangepast op 6 jul '22 18:35

Mogelijk snel nieuwe vertrouwensstemming over Britse premier

Auteur: BNR Webredactie

Er komt mogelijk woensdagavond al een vertrouwensstemming over de toekomst van Boris Johnson als premier van Groot Brittannië. Sinds dinsdag zijn vier ministers opgestapt uit onvrede over het functioneren van Johnson. Daarnaast zijn nog ruim dertig andere hooggeplaatsten opgestapt.

Lees ook | Ministers stappen uit Britse regering

Voor een dergelijke stemming moeten wel de regels worden veranderd. Exact een maand geleden overleefde Johnson nog een stemming, en normaal gesproken mag pas na een jaar een nieuwe stemming worden gehouden.

Volgens Britse media overweegt het comité nu de regels aan te passen om dat toch mogelijk te maken. Een nieuwe vertrouwensstemming zou dan op korte termijn mogelijk zijn. Johnson heeft er zelf in elk geval alle vertrouwen in dat hij donderdag nog premier is van het Verenigd Koninkrijk.

Er wordt mogelijk vanavond al een vertrouwensstemming te komen over de toekomst van Boris Johnson als premier van Groot Brittannië.
Er wordt mogelijk vanavond al een vertrouwensstemming te komen over de toekomst van Boris Johnson als premier van Groot Brittannië. (ANP / AFP)

Opinie | Boris de Overlever

Dat Johnson weigert op te stappen is volgens correspondent Lia van Bekhoven eerder een overtuiging dan een strategie. 'Hij zegt het mandaat te hebben van een gigantische meerderheid van kiezers, en dus moeten de kiezers zijn toekomst bepalen en niet de partij'. Johnson zal er dan ook alles aan doen om niet op te hoeven stappen. 'Vrijwillig de benen nemen zit er echt niet in.'

Britse media melden ondertussen dat Johnson door de overgebleven ministers gemaand gaat worden om op te stappen.

Leegloop

De afgelopen 24 uur hebben al 31 ministers en andere bewindslieden hun taken voor de regering neergelegd omdat ze het vertrouwen in Johnson zijn verloren. Dat is meer dan een kwart van de 120 parlementsleden die voor de regering werken. De belangrijke minister Michael Gove is nog niet opgestapt, maar heeft volgens The Daily Mail wel tegen de premier gezegd dat hij op moet stappen.

Lees ook | Binnen een jaar is Johnson weg

Ook verscheidene Conservatieve parlementariërs zien het niet meer met hem zitten. Zij hebben brieven gestuurd aan het comité dat een nieuwe vertrouwensstemming kan uitschrijven en roepen op de regels te veranderen.

Johnson blijft strijdbaar

Voor een vertrouwensstemming zijn normaal gesproken 54 van dat soort brieven nodig. Die waren er een maand geleden al. Toen stemden 148 partijgenoten tegen Johnson, 41 procent van de Conservatieve parlementariërs. Voor een nieuwe stemming wil het comité brieven ontvangen van de helft van de parlementsleden. In dat geval zou ook meteen duidelijk zijn dat Johnson het vertrouwen kwijt is en een stemming zou verliezen. Een woordvoerder van de premier heeft al aangegeven dat hij strijdbaar is en verwacht ook toekomstige vertrouwensstemmingen te zullen overleven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen