Internationaal7 jul '22 14:55

Liveblog | 'Steeds lastiger voor Nederland om wapens aan Oekraïne te leveren'

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 134 van de oorlog in Oekraïne. De universiteit van Charkiv is gebombardeerd, en niet alleen Poetin maar ook zijn minister Lavrov gaat naar de G20 top in Bali en het wordt voor Nederland steeds lastiger om wapens te leveren aan Oekraïne. Volg hier het liveblog.

(ANP / CTK Czech News Agency)

'Steeds lastiger voor Nederland om wapens aan Oekraïne te leveren'

14:53 | Het wordt steeds lastiger voor Nederland om wapens aan Oekraïne te leveren, zonder dat dit gevolgen heeft voor de 'eigen gereedstelling en inzet'. Dat schrijft Defensieminister Kasja Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer. Tot nu toe heeft Nederland voor ruim 172 miljoen euro aan militairen goederen geleverd.

'Momentum in Oekraïne oorlog echt nog bij Zelenski'

14:10 | Op strategisch niveau is het momentum in de oorlog in Oekraïne nog steeds bij president Zelenski. Dat stelt bijzonder hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga. De ontwikkelingen van de afgelopen weken zoals de eerste stap naar EU-lidmaatschap, de uitbreiding van de NAVO en de aanhoudende steun vanuit de G7 en specifiek uit Frankrijk, Duitsland en Italië, zijn volgens Osinga allemaal 'vege tekens over hoe Rusland er op politiek en strategisch niveau voorstaat.'

Nederland gaf Oekraïne voor 172 miljoen aan militaire goederen

14:05 | Nederland heeft voor ruim 172 miljoen euro aan militaire goederen aan Oekraïne geleverd, meldt minister van Defensie Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer. 'Het kabinet stelt echter vast dat het steeds lastiger wordt om zonder consequenties voor de eigen gereedstelling en inzet uit (operationele) voorraden te leveren'. schrijft ze aan de Kamer.

Het kabinet maakt alleen bij hoge uitzondering bekend welk materieel aan Oekraïne wordt gegeven. Tijdens de recente NAVO-top maakte Ollongren nog bekend die pantserhouwitsers aan de regering in Kiev te leveren. Nederland gaat met Duitsland opnieuw Oekraïense militairen trainen in het gebruik van de pantserhouwitsers.

Slangeneiland gebombardeerd rond hijsen Oekraïense vlag

11:57 | Het Russische leger zegt het Oekraïense Slangeneiland te hebben gebombardeerd op de dag dat de Oekraïense vlag ceremonieel zou worden gehesen. Dat gebeurde na het bombardement alsnog op donderdagochtend.

De vlag werd voor het eerst gehesen sinds het eiland weer is overgenomen door Oekraïne. Dat gebeurde met enig ceremonieel en het moment werd door Oekraïne gedeeld op sociale media.

"Een deel van de Oekraïense afdeling op het eiland is verwoest", aldus het Russische ministerie van Defensie in een verklaring na het bombardement. Rusland zei dat het eiland vorige week werd verlaten, als teken van goede wil om weer graan de Zwarte Zee op te laten. Oekraïne claimde het eiland te hebben veroverd door aanhoudende aanvallen.

Slangeneiland ligt net buiten de kust, ten zuiden van Odessa. Door de ligging kan het land dat het eiland in handen heeft de toegang tot de grootste havensteden van Oekraïne controleren.

Rusland bleef belangrijkste handelspartner North Sea Ports

11:00 | De Nederlandse en Belgische havens verenigd in North Sea Ports dreven in de eerste helft van het jaar nog volop handel met Rusland. Voor de zeehavens van Gent, Terneuzen en Vlissingen was Rusland, ondanks de sancties vanwege de inval in Oekraïne, nog altijd de belangrijkste handelspartner.

De havens, die in 2018 fuseerden, waren bij elkaar goed voor 37,5 miljoen ton aan goederen, 10 procent meer dan een jaar eerder. Het havenbedrijf spreekt van het beste halfjaar ooit.

De handel met Rusland nam in de meetperiode met 20 procent toe tot 3,8 miljoen ton. Het havenbedrijf benadrukt dat er voor bepaalde goederen een embargo is ingesteld. Daar komen in de tweede helft meer goederen bij zoals hout en vaste brandstoffen zoals olie, gas en kolen. De afgelopen tijd werden daarom extra voorraden aangelegd, wat de stijging deels zou verklaren. De verwachting is dat de handel met Rusland in de tweede helft van het jaar zal afnemen.

Verder nam de handel met de Verenigde Staten, Finland en Canada toe. Hier gaat het om een toename van de overslag in vaste brandstoffen, meststoffen en ijzererts.

North Sea Ports merkte over de hele breedte een herstel van de handel. De overslag van stukgoederen, goederen die niet in gewicht worden gemeten maar per stuk zoals auto's, nam met een vijfde toe tot bijna het niveau van voor corona. Dat kwam onder meer door de extra overslag van staalplaten, fruit en groenten. De overslag van droge bulk, voornamelijk steenkool en petcokes, nam met krap 14 procent toe. Rollend materieel, zoals voertuigen, werd 16 procent meer overgeslagen. De overslag van vloeibare bulk, zoals oliën, bleef nagenoeg gelijk.

Ook de overslag via de binnenvaart kende het beste halfjaar ooit. Die steeg met 13 procent tot 33 miljoen ton.

De haven verwacht in de tweede helft van het jaar meer moeilijkheden. Naast de verminderde handel met Rusland zullen ook de oplopende inflatie, de trage afname van aangelegde voorraden en aanhoudend hoge brandstofprijzen de handel in de weg zitten, zo klinkt het.

Ook Lavrov naar G20

04:00 | Donderdag begint op Bali de tweedaagse conferentie van de buitenlandministers van de G20. Gastland Indonesië heeft geen gehoor gegeven aan oproepen van westerse mogendheden om Rusland daarvan uit te zonderen. De Russische minister Sergej Lavrov is daarom ook van de partij.

Volgens Jakarta is de G20 een financieel-economisch overlegorgaan en geen plek voor het beslechten van internationale politieke conflicten. Voor de topconferentie van de G20 half november op Bali is ook de Russische president Vladimir Poetin uitgenodigd.

Maar de oorlog in Oekraïne neemt een belangrijke plaats in op de bijeenkomst, omdat de oorlog wordt uitgevochten door twee landen die samen een derde van de wereldproductie van tarwe verzorgen. Rusland en Oekraïne zijn ook cruciale producenten van onder meer kunstmest. Indonesië stelt daarom dat de conferentie onder meer is gericht op "de structuur van de gezondheidszorg in de wereld, digitalisering en energietransitie en dat, met de situatie in Oekraïne, er uitgebreid wordt gesproken over de voedselvoorziening in de wereld".

Veel graan dat in de wereld wordt gekocht moet via de Zwarte Zee naar de plaats van bestemming. Financiële sancties tegen Rusland hinderen de Russische export. Lavrov spreekt naar verwachting op Bali niet met zijn Amerikaanse collega Antony Blinken. Blinken zal vermoedelijk Rusland oproepen de internationale wateren van de Zwarte Zee voor Oekraïense graanexport te openen.

De G20 is sinds 1999 een internationaal financieel-economisch overlegorgaan waar negentien landen en de Europese Unie lid van zijn. In de G20 komen in de regel de ministers van Financiën van de lidstaten, presidenten van de centrale banken en de voorzitter van de EU samen. De lidstaten zijn goed voor naar schatting 80 procent van de wereldhandel en twee derde van de wereldbevolking.

Lees ook | Zo bereid Rusland zich voor op een 'oorlogseconomie'

'Universiteit Charkov verwoest'

03:00 | De pedagogische universiteit in de noordoostelijke stad Charkov in Oekraïne is volgens president Volodimir Zelenski vernietigd door een Russische raketaanval. Het hoofdgebouw, de collegezalen, het universiteitsmuseum en de wetenschappelijke bibliotheek zijn getroffen, zei Zelenski in zijn videotoespraak.

'Dit kenmerkt de Russische invasie met 100 procent nauwkeurigheid. Als het gaat om de definitie van barbaarsheid, dan past deze aanval perfect in het plaatje', aldus het staatshoofd.

Volgens Zelenski zijn de door het Westen gestuurde wapens "zeer krachtig" en hij prijst hun nauwkeurigheid. Het Oekraïense leger gebruikt de artillerie om opslagplaatsen en andere doelen te vernietigen die logistiek belangrijk zijn voor Rusland, vertelde hij. "En dit vermindert het offensieve potentieel van het Russische leger aanzienlijk. De verliezen van de bezetters zullen elke week alleen maar toenemen, net als de moeilijkheid om ze te bevoorraden."

Update Boekestijn en De Wijk

01:00 | Luister hier de oorlogsupdate van Boekestijn en De Wijk over dag 133 van de oorlog. Moskou maakt haast in Oekraïne en heeft nog steeds zijn oog op heel Oekraïne en Rusland en China verstevigen de banden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen