Internationaal6 jul '22 07:21

Letland voert dienstplicht in om spanningen met Rusland

Auteur: ANP

Letland voert de militaire dienstplicht opnieuw in, meldt de Letse minister van Defensie, Artis Pabriks. Dat doet het Baltische land in reactie op de toenemende spanningen met buurland Rusland om de oorlog in Oekraïne. Sinds 2007 bestaat het Letse leger uit beroepsmilitairen en vrijwilligers van de Nationale Garde. De nieuwe dienstplicht geldt alleen voor mannen en wordt volgend jaar van kracht.

De Letse Defensieminister Artis Pabriks
De Letse Defensieminister Artis Pabriks (ANP / EPA / Toms Kalnins)

Letland is lid van de EU en de NAVO, en grenst aan zowel Belarus als Rusland. Op een kleine 2 miljoen inwoners heeft het momenteel slechts 7500 actieve beroepsmilitairen en leden van de Nationale Garde, die in het weekend parttime bij de infanterie dienen. Zij worden ondersteund door 1500 NAVO-troepen.

Pabriks kondigde ook plannen aan om een militaire basis te bouwen in de buurt van de zuidoostelijke stad Jekabpils, die dichter bij de Russische grens ligt dan de bestaande Adazi-basis.

In Nederland bestaat nog steeds een militaire dienstplicht voor mannen en vrouwen vanaf 17 tot 45 jaar. Maar in 1997 is wel de opkomstplicht afgeschaft. Daarom roept het ministerie van Defensie dienstplichtigen niet meer op. Er zijn ook geen plannen om dat weer te gaan doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen