Internationaal6 jul '22 10:54

'Geen operationele pauze Russen in Oekraïne'

Auteur: BNR Webredactie

De berichten over een operationele pauze van Rusland in de oorlog in Oekraïne zijn een westerse interpretatie van wat president Poetin heeft gezegd. Elke pauze die ze nu zouden inlassen, zou in het voordeel van de Oekraïners werken. Dat stelt defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. 'Ik zie nog geen operationele pauze.'

Een gewonde Oekraïense soldaat wordt geëvacueerd tijdens zware bombardementen in Siversk, vlakbij Sjevjerodonetsk in de provincie Donetsk.
Een gewonde Oekraïense soldaat wordt geëvacueerd tijdens zware bombardementen in Siversk, vlakbij Sjevjerodonetsk in de provincie Donetsk. (ANP / Anadolu Agency)

Tijdens een ontmoeting met de Russische minister van Defensie Shoigu zei president Poetin eerder deze week dat de militairen die hebben bijgedragen aan de gevechten in de Oekraïense provincie Loehansk 'beloond moeten worden voor hun moed' en dat ze nu zouden moeten 'rusten'. Een uitspraak die de indruk wekte dat er mogelijk een gevechtspauze aan zou komen.

Volgens Wijninga is dat slechts een westerse interpretatie van Poetin's woorden. 'Hij heeft gezegd dat bepaalde troepen toe zijn aan rust en zich moeten herstellen en dat betekent eigenlijk dat die troepen worden afgelost door andere troepen en dat het offensief gewoon doorgaat.

'Elke pauze die ze nu zouden inlassen, die zou in het voordeel van de Oekraïners werken, waardoor ze hun verdediging nog beter zouden kunnen organiseren en mogelijk meer westerse zware wapens zouden kunnen plaatsen in het gebied. Dat zou volledig tegen de Russische belangen ingaan dus een operationele pauze zal het echt niet zijn', aldus Wijninga.

Dat sluit ook aan bij het bevel dat Poetin later aan Shoigu gaf. 'Militaire eenheden, inclusief de Oostelijke en Westelijke groep moeten hun taken uitvoeren volgens de eerder goedgekeurde plannen.'

Finse media meldden eerder al dat sinds midden mei 800 Russische soldaten zijn vertrokken uit de Alakurtti-basis in het hoge noorden aan de Finse grens. Dit was de laatste Russische basis in de Westelijke regio die nog geen bataljon naar Oekraïne had gestuurd.

Lees ook | Letland voert dienstplicht in om spanningen met Rusland

Russische reserves

Volgens Sergej Gaidai, de gouverneur van de gevallen provincie Loehansk, worden op dit moment alle Russische troepen en reserves richting het grensgebied tussen Loehansk en Donetsk gestuurd. Ook wordt het gebied zwaar onder vuur genomen door Russische artillerie.

Die berichten over de reservisten zouden best kunnen kloppen, denkt Wijninga. 'De Russen hebben onlangs de oproepbare leeftijd verhoogd naar 65 jaar. Oorspronkelijk lag die op 45 jaar. Dat geeft wel aan dat ze er echt alles aan doen om reservisten op te roepen met enige militaire ervaring en die in te zetten, wat ook aangeeft hoe moeilijk ze het hebben om extra mensen naar het front te krijgen.' Volgens het Oekraïense leger zijn er zeker 36.000 Russische soldaten omgekomen in de strijd.

Ondanks het Russische momentum in Oost-Oekraïne is de oorlog nog geen gelopen race, stelt Wijninga. 'Ik denk dat de Oekraïners in het gebied dat ze nu nog in handen hebben en waar ze zich vanuit Lisitsjansk onder andere naar hebben teruggetrokken, stevig in verdediging hebben gebracht en dat ze er eigenlijk voor willen zorgen dat de Russen een hoge prijs gaan betalen als ze dat gebied willen gaan aanvallen en veroveren.'

Lees ook | Russen rukken westwaarts op

Westerse wapens

Mondjesmaat worden inmiddels westerse wapens ingezet in Oekraïne. Zo zouden westerse anti-scheeps Harpoon-raketten en Amerikaanse HIMARS-raketsystemen de doorslag hebben gegeven bij de herovering van Slangeneiland in Zuid-Oekraïne. Ook kwamen eind vorige maand de eerste Duitse en Nederlandse houwitsers aan. Toch lossen die wapens niet alles op ziet Wijninga. Het probleem is volgens de defensiespecialist dat de Russen weer zijn opgetrokken binnen schootsafstand van de stad Kharkiv in het noorden van de Donbas.

'Dat betekent ook dat de Oekraïners daar mensen en materieel moeten reserveren om Kharkiv te beveiligen, tegelijkertijd zijn de Oekraïners ook begonnen met een offensief richting Cherson in het zuiden, ook dat kost mensen en middelen. Omdat er gevochten wordt op drie verschillende frontposities, betekent dat ook dat de Oekraïense verdediging in de Donbas niet over alle middelen beschikt die mogelijk nu vanuit het westen worden aangevoerd.'

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne via ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen