Internationaal7 jul '22 14:27

Dit zijn de mogelijke opvolgers van Boris Johnson

Auteur: BNR Webredactie

Het zoeken naar de opvolger van Johnson is begonnen. Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg denkt aan de naam van Dominic Raab. 'Dat is de naam die je de laatste uren veel hoort.' Raab is vicepremier op dit moment. Johnson wil deze zomer nog aanblijven als demissionair premier totdat er een nieuwe leider gekozen is. Voor de leiderschapsverkiezingen binnen de Conservatieve Partij worden veel kandidaten verwacht.

Ook de naam van Buitenlandminister Liz Truss valt vaak als het gaat om de opvolging van Johnson. Rishi Sunak, de opgestapte minister van Financiën, is ook een populaire naam. In de Britse tabloids zijn ook Nadhim Zahawi, Sajid Javid en Ben Wallace namen die kans maken om premier te worden. Daarnaast worden de parlementariërs Jeremy Hunt, Tom Tugendhat en Penny Mordaunt genoemd. Zij zijn populair omdat ze zich al aan het begin van het partygate-schandaal uitspraken tegen Johnson.

Boris Johnson zit hier naast zijn mogelijke opvolgers, Priti Patel, Liz Truss en Rishi Sunak.
Boris Johnson zit hier naast zijn mogelijke opvolgers, Priti Patel, Liz Truss en Rishi Sunak. (ANP / AFP)

Iedereen met de steun van in elk geval acht parlementsleden kan zich verkiesbaar stellen. Na enkele stemrondes onder parlementsleden blijven er twee kandidaten over. Alle leden van de Conservatieve Partij in het hele land mogen dan stemmen wie van de twee partijleider en premier wordt.

Volg hier het laatste nieuws over het vertrek van Johnson

Duur van leiderschapsverkiezingen

Het verschilt hoelang zo'n leiderschapsverkiezing duurt. Theresa May was binnen drie weken premier, omdat al haar tegenstanders zich terugtrokken. Voor Johnson duurde het twee maanden voordat hij Jeremy Hunt had verslagen in 2019. De nieuwe premier hoeft geen nieuwe verkiezingen uit te schrijven, maar heeft wel de mogelijkheid om dat te doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen