Internationaal7 jul '22 06:10Aangepast op 7 jul '22 11:57

Johnson peinst niet over vertrek

Auteur: BNR Webredactie

Ruim 50 Britse ministers en andere bewindslieden zijn inmiddels opgestapt uit het kabinet van Boris Johnson. Gisterenavond waren meerdere vooraanstaande Britse ministers in de ambtswoning van Johnson om hem te vertellen dat hij moet vertrekken als premier, maar Johnson peinst daar niet over. 'Hij is een lust en een last geworden'.

Hij ontsloeg wel Michael Gove, een trouw bondgenoot van Johnson, prominent Conservatief politicus en tot gisterenavond de minister van Huisvesting. Ook Gove stuurde aan op het vertrek van Johnson, maar werd in ruil daarvoor ontslagen. Gove en Johnson kennen elkaar sinds de studententijd in Oxford, maar de minister wordt nu een snake genoemd door de premier. Volgens oud-correspondent van de Volkskrant Peter de Waard is het 'oorlog' in de Conservatieve partij. 'Zijn aanblijven betekent niet dat hij de race heeft gewonnen.'

Inmiddels neemt het aantal sympathisanten van Johnson sterk af. 'Er is nog één persoon die in zijn toekomst gelooft, en dat is Johnson zelf', zegt correspondent Lia van Bekhoven in Londen.

Wat als..

De vraag is wat er gaat gebeuren als Johnson toch opstapt, wel of niet gedwongen. Als er een nieuwe vertrouwensstemming komt, zal Johnson nieuwe nieuwe verkiezingen uitschrijven. En dat betekent voor de Tories dat ze drie maanden zullen hebben om een nieuwe leider te zoeken. Daarnaast speelt een inhoudelijk probleem, zegt correspondent Lia van Bekhoven. 'Johnson had één plan en dat was Brexit. Dat is gelukt maar daarna bleef het stil. De inhoudelijke verschillen binnen de partij zullen na het vertrek van Johnson alleen maar groter worden',

Labour lijkt als grootste oppositiepartij ook niet te kunnen profiteren van de chaos bij de Tories. 'Leider Starmer heeft geen plannen, en straalt ook geen ambitie uit', zegt Van Bekhoven. De verdeeldheid binnen Labour lijkt dan ook sterk op de onenigheid binnen de Conservatieven. 'Het grote onderwerp is Brexit, en verder niks en daar is veel verdeeldheid over'.

Lees ook | Mogelijk snel nieuwe vertrouwensstemming over Britse premier

Woensdagavond zijn meerdere vooraanstaande Britse ministers in de ambtswoning van premier Boris Johnson bijeengekomen om hem te vertellen dat hij moet stoppen als premier. Onder hen zou ook de minister voor Wales, Simon Hart, zijn. Hart maakte woensdagavond laat via een brief aan Johnson bekend zijn functie neer te leggen. Kort daarna trad ook onderminister Edward Argar van Volksgezondheid af. Tal van bewindslieden zijn al opgestapt uit de door schandalen getroffen regering.

Image
(ANP / AFP)

De procureur-generaal voor Engeland en Wales, Suella Braverman, riep Johnson aan het einde van woensdagavond op af te treden en zei als eerste bewindspersoon dat ze tegen de premier de strijd aan wil gaan om het voorzitterschap van de Conservatieve Partij. Braverman maakte duidelijk haar huidige functie niet te willen opgeven.

Johnson heeft de afgelopen dagen meermaals aangegeven niet te willen vertrekken. 'Als ik kijk naar de problemen waar dit land voor staat, en ook de oorlog in Europa, zie ik niet hoe het verantwoordelijk is daarvan weg te lopen', zei hij onder meer. 'Het laatste wat dit land nodig heeft zijn verkiezingen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen