Internationaal8 jul '22 17:17

Liveblog | Raadslid Moskou veroordeeld; Oekraïne verzoekt Canada Rusland niet te helpen

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 135 van de oorlog in Oekraïne. In het oosten van Oekraïne zijn doden gevallen na Russische beschietingen. Volg hier het liveblog.

(ANP / dpa Picture-Alliance)

Gasstroom Rusland naar Oekraïne op dieptepunt

17:15 | De gasstromen tussen Rusland en Oekraïne zijn afgelopen maand gezakt tot een historisch dieptepunt. Daarbij beschuldigde Kiev Moskou ervan politieke instabiliteit aan te wakkeren door de leveringen te beperken.

Rusland verminderde de leveringen aan Europa via de Nord Stream-pijpleiding in de Oostzee de afgelopen weken al met 60 procent. Daarbij werd verwezen naar technische problemen. Die verklaring wordt door critici verworpen. Zij menen dat Rusland druk probeert uit te oefenen op het Westen dat Oekraïne steunt in de oorlog tegen Rusland.

De nationale pijpleidingbeheerder van Oekraïne zei dat Rusland ook geen gebruik maakt van de 'gereserveerde en betaalde capaciteit' voor de doorvoer van gas om het tekort van Nord Stream aan te vullen. 'In plaats daarvan bereikte de doorvoer van gas door het gastransportsysteem van Oekraïne in juni een historisch dieptepunt', zei de beheerder in een verklaring.

Zelenski bezoekt frontlinie

16:50 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft vrijdag de hoofdstad Kiev verlaten voor een bezoek aan frontlinieposities van de strijdkrachten van zijn land. Hij sprak met militairen en reikte onderscheidingen uit.

Officieren hebben de 44-jarige leider in zijn geboortestad Krivi Rih in de centrale regio Dnipropetrovsk bijgepraat over de militaire stand van zaken, en het wel en wee van de stad, zoals de aanwezigheid van voedsel en medische benodigdheden. De frontlinie ligt op ongeveer 35 kilometer van de industriestad.

In een eerdere fase van de oorlog bezocht Zelenski de steden Charkov en Mykolajiv.

Raadslid Moskou veroordeeld

14:15 | Een gemeenteraadslid in Moskou, Aleksej Goriniov, is overeenkomstig de eis veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor 'het met opzet verspreiden van valse informatie over de strijdkrachten'. Hij is de eerste gekozen volksvertegenwoordiger van de oppositie tegen het beleid van president Vladimir Poetin en tegen de oorlog in Oekraïne die een celstraf krijgt op grond van een nieuwe wet.

De wet werd in het kader van de oorlog tegen Oekraïne ingevoerd om kritiek op de aanval op het buurland te smoren. De wet verbiedt het met opzet verspreiden van valse informatie die de strijdkrachten ondermijnen en stelt straffen tot vijftien jaar cel in het vooruitzicht. De 60-jarige Goriniov droeg in de rechtszaal een bord waar de vraag op stond geschreven: hebben jullie deze oorlog nog steeds nodig?

Gorinov werd eind april gearresteerd nadat hij een maand eerder op een vergadering kritiek had geuit op de aanval in Oekraïne. Toen het over het organiseren van een kunstevenement voor kinderen in zijn kiesdistrict ging, nam hij het woord en trok het plan in twijfel 'omdat er elke dag kinderen sterven in Oekraïne'. De vergadering en de uitingen van Gorinov werden op video vastgelegd.

Oekraïne vraagt Canada gasturbine Nord Stream niet vrij te geven

11:42 | Oekraïne heeft Canada opgeroepen een turbine voor de Nord Stream-gaspijplijn niet aan Rusland te overhandigen. Moskou zegt dat die turbine, die door Siemens in Canada wordt onderhouden, essentieel is om gas te blijven leveren aan Duitsland. Rusland schroefde de hoeveelheid gas die het via Nord Stream leverde vorige maand al met 60 procent terug.

De turbine werd voor het ingaan van de sancties naar Canada vervoerd. Daar wordt het apparaat sindsdien vastgehouden omdat in de tussentijd sancties tegen Rusland van kracht zijn geworden. Vanuit Duitsland werd gezinspeeld op een uitzondering op de sancties om te voorkomen dat de gaslevering helemaal stilvalt.

Oekraïne meent dat het teruggeven van de turbine een schending van de sancties tegen Rusland zou zijn. 'De sancties verbieden de overdracht van alle apparatuur die met gas te maken heeft', zei een bron bij het Oekraïense energieministerie tegen persbureau Reuters. 'Als landen zich niet aan de zelf opgelegde sancties houden, hoe kunnen we dan nog over solidariteit spreken?'

'Een economische recessie in Duitsland raakt Nederland keihard'

10:05 | Nord Stream 1 is volgende week toe aan een jaarlijkse onderhoudsbeurt en gaat van 11 tot 21 juli dicht. Rusland zou de pijpleiding mogelijk nog langer dicht willen houden wegens een 'technisch’ probleem. In Duitsland maken ze zich daarom zorgen. Ook Nederland kan hard worden geraakt als de pijplijn dicht blijft.

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal is niet verbaasd als de Russen dit moment zullen aangrijpen om de gaskraan verder dicht te draaien. 'De vraag is wat dit scenario zou betekenen voor Europa. Als Duitsland een probleem heeft, hebben wij dat ook. Duitsland heeft allerlei scenario's gemaakt van goed tot slecht, waarin we in een slecht scenario zien dat delen van hun industrie moet worden afgeschakeld met waarschijnlijk een flinke economische recessie tot gevolg. Dat raakt Nederland ook keihard.'

Russen lassen 'operationele pauze' in aan Oekraïens front

09:49 | Volgens analisten van het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) houdt Rusland een 'operationele pauze' aan het front, maar dat betekent niet dat er geen gevechten zijn. Ondertussen zijn er geruchten van groeiende onrust in Rusland vanwege de oorlog en lijkt er verzet op te komen in bezette Oekraïense gebieden.

Kolonel en hoofddocent Militaire Strategie Han Bouwmeester van de Nederlandse Defensie Academie noemt de operationele pauze een hergroepering. 'Het is een officiële term die ook uit de militaire doctrine komt, en de definitie van het begrip is dat bepaalde gevechtseenheden rust gegund worden zodat ze zich ook logistiek kunnen herbevoorraden. Dat doe je vaak omdat je verder wil in de operatie.'

Russische minister Lavrov verlaat G20-conferentie voortijdig

08:50 | De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov verlaat de tweedaagse conferentie van buitenlandministers van de G20-landen in Indonesië voortijdig. Hij gaat niet naar sessies die zijn gepland voor vrijdagmiddag, en slaat eveneens het officiële diner op vrijdagavond over, heeft zijn ministerie bevestigd.

'Lavrov houdt nog steeds bilaterale gesprekken, waarna hij de pers te woord zal staan en zal vertrekken', aldus een woordvoerder van het Russische ministerie. Lavrov verliet de vergaderzaal volgens bronnen in de delegatie direct na het houden van een toespraak.

Waarom Lavrov besloot eerder te vertrekken, is niet exact duidelijk. De Russische minister hekelde vrijdag de benadering van westerse landen bij de G20. 'Onze westerse partners proberen gesprekken over mondiale economische problemen te vermijden. Vanaf het moment dat zij praten, beginnen ze koortsachtig kritiek te leveren op Rusland over de situatie in Oekraïne, en noemen ze ons agressors en bezetters.'

Oekraïne: doden en gewonden door Russische aanvallen

01:35 | Door Russische beschietingen in het oosten van Oekraïne zijn donderdag verschillende mensen gedood en gewond geraakt, melden de Oekraïense autoriteiten. Drie mensen kwamen om in de regio Charkov, vijf anderen raakten gewond. 'De vijand is stiekem en richt zich op woonwijken en de civiele infrastructuur', zei een regionale commandant.

In Kramatorsk en Avdiivka in de Oost-Oekraïense regio Donetsk stierven twee mensen en raakten volgens de autoriteiten acht mensen gewond. De regionale gouverneur Pavlo Kirilenko zei dat de Russen alleen burgerdoelen hebben getroffen. Volgens pro-Russische separatisten in Donetsk zijn tijdens Oekraïense aanvallen een dode en elf gewonden gevallen. Alle berichten kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Moskou focust zich nu op de oostelijke Donbas-regio en heeft de afgelopen dagen zich vooral gericht op de regio Donetsk nu Loehansk bijna geheel in Russische handen is. Gouverneur Sergej Gaidai van Loehansk zegt dat de gevechten daar in de buitenste districten echter voortduren, zelfs na de recente val van de laatste grote stad (Lisitsjansk) in de regio.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen