Internationaal9 jul '22 11:45

Verkiezingscampagne Japan gaat door na moord op oud-premier

Auteur: ANP

Zaterdag is de campagne voor verkiezingen van de Japanse Senaat, die zondag plaatsvinden, hervat. Vrijdag werd oud-premier Shinzo Abe doodgeschoten tijdens een campagne-evenement.

Verscheidene partijen die campagne voeren zullen hun meest bekende politici geen toespraken laten houden op podia, maar andere evenementen zullen wel doorgaan. De moord op Abe heeft vragen opgeroepen over de mate van beveiliging van Japanse politici, die tijdens verkiezingscampagnes vaak de straat op gaan om kiezers persoonlijk te spreken.

Verdachte

De man die vastzit voor de moord op de Japanse oud-premier heeft tegen de politie gezegd dat hij aanvankelijk een leider van een religieuze groep wilde doden, meldt het Japanse persbureau Kyodo. Zijn moeder zou door donaties aan deze groep, die volgens de verdachte door Abe werd gepromoot, financieel in de problemen zijn geraakt.

Lees ook | Japanse ex-premier Shinzo Abe overleden na aanslag, verdachte opgepakt

Eerder werd al bekend dat verdachte Tetsuya Yamagami een wrok tegen Abe koesterde, omdat de politicus volgens hem verbonden zou zijn aan een religieuze groep. Het is niet duidelijk waarom de 41-jarige man uiteindelijk Abe als slachtoffer koos. Kyodo baseert zich op bronnen die zijn betrokken bij het onderzoek naar de moord.

Nara

Abe werd doodgeschoten toen hij vrijdag in de stad Nara kiezers toesprak namens de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP), in aanloop naar de Senaatsverkiezingen van zondag. Yamagami heeft bekend en volgens Kyodo ook toegegeven dat hij meerdere plekken had bezocht waar Abe verkiezingstoespraken hield.

De moordaanslag op Japans langszittende premier zorgde voor een wereldwijde schokgolf. Door de strenge wapenwetten in Japan is vuurwapengeweld zeldzaam en daarnaast is het ook ongebruikelijk dat politici het slachtoffer worden van geweld. Het is volgens premier Fumio Kishida belangrijk dat een democratische stembusgang juist nu doorgaat. De verkiezingscampagnes zijn zaterdag hervat.

Lees ook | Dit zijn de 'Abenomics', de nalatenschap van Shinzo Abe

Het lichaam van Abe is zaterdag vanuit Nara overgebracht naar zijn woning in Tokio. Japanse media melden dat maandagavond een wake wordt gehouden en de voormalige premier een dag later wordt begraven in het bijzijn van naaste familie en medewerkers. Het is niet bekend of er ook een publieke herdenkingsdienst komt. Japanners die hun steun willen betuigen bezoeken sinds vrijdagavond de plek waar Abe is neergeschoten om er te bidden en onder meer bloemen neer te leggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen