Internationaal10 jul '22 10:55Aangepast op 10 jul '22 13:01

Liveblog | Duitse nieuwssite in Rusland geblokkeerd, Russen bombarderen flatgebouw in provincie Donetsk

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Het is dag 137 van de oorlog in Oekraïne. In de stad Chasiv Yar bombardeerden de Russen een flatgebouw, waarbij zeker vijftien mensen om het leven kwamen. Volg hier het liveblog.

Het ingestortte flatgebouw in Chasiv Yar
Het ingestortte flatgebouw in Chasiv Yar (ANP / EPA)

Frankrijk bereidt zich voor op totale afsluiting Russisch gas

12:30 | De Franse regering bereidt zich voor op de volledige afsluiting van de Russische gastoevoer. Dat meldt persbureau Reuters op basis van uitspraken die de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire vandaag deed tijdens een conferentie in Zuid-Frankrijk.

Frankrijk is minder afhankelijk van Russisch gas dan veel andere Europese landen. Momenteel importeren zij 17 procent van de voorraad uit Rusland. De Franse overheid wil in de toekomst nog minder afhankelijk zijn.

Een volledige afsluiting is niet geheel zonder risico. Veel kerncentrales in Frankrijk zijn momenteel gesloten vanwege onderhoud, en het kost veel tijd om die weer op gang te krijgen. Toch acht Le Maire de kans groot dat het gaat gebeuren. 'I denk dat een totale afsluiting echt een optie is, dus we moeten ons voorbereiden op dit scenario.'

Rusland blokkeert toegang tot Duitse nieuwssite Die Welt

11:30 | Russische burgers hebben nog maar beperkt toegang tot de website van de Duitse krant Die Welt. Russische aanklagers hadden gevraagd om de blokkade van de nieuwssite, maar gaven daarvoor geen reden. Volgens Moskou maakt het Westen zich schuldig aan het verspreiden van desinformatie over de oorlog in Oekraïne.

Die Welt voegt zich met de blokkade bij nieuwsmedia als de BBC, Voice of America en Deutsche Welle, die vanwege de oorlog ook gedeeltelijk of volledig geblokkeerd zijn voor de Russen. Andersom besloot de EU om de Russische staatsmedia RT en Sputnik te blokkeren, vanwege de verspreiding van nepnieuws.

Russen bombarderen flatgebouw, mogelijk tientallen mensen onder puin

10:00 | Bij een Russisch bombardement van een flatgebouw in de provincie Donetsk zijn zeker vijftien mensen om het leven gekomen. Daarnaast zouden nog 24 mensen onder het puin liggen nadat het flatgebouw instortte, meldt Reuters. Vijf gewonden zijn inmiddels in veiligheid gebracht.

Gouverneur Pavlo Kyrylenko zegt in een bericht op Telegram dat de flat in de stad Chasiv Yar zaterdagavond werd gebombardeerd. Rusland ontkent nog altijd dat het bewust burgerdoelen aanvalt.

Canada geeft Nord Stream-gasturbine toch terug aan Duitsland

01:00 | Canada geeft een gerepareerde turbine voor de Nord Stream-gaspijplijn ondanks bezwaar van Oekraïne terug aan Duitsland. De Canadese regering zegt dat het gaat om een uitzondering op de sancties tegen Rusland. Eerder zegde Rusland toe de gaslevering aan Europa weer te verhogen als de turbine zou worden teruggegeven.

De turbine, die door Siemens in Canada wordt onderhouden, werd voor het invoeren van de sancties naar Montreal vervoerd om daar gerepareerd te worden. Sindsdien wordt het apparaat daar vastgehouden, omdat de sancties tegen Rusland in de tussentijd van kracht werden. Oekraïne riep Canada vrijdag nog op om de turbine niet terug te geven. Duitsland wilde echter een uitzondering hierop, om te voorkomen dat de gaslevering stilvalt.

Volgens de Canadese minister voor Natuurlijke Bronnen Jonathan Wilkinson is 'na intensieve gesprekken met Europese vrienden en bondgenoten' besloten om de turbine toch terug te geven. Regeringsbronnen meldden eerder deze week aan persbureau Reuters dat de turbine eerst naar Duitsland gaat, waarna het wordt geleverd aan het Russische staatsgasbedrijf Gazprom.

Duitsland is nog altijd voor een groot deel afhankelijk van Russisch gas. Het afknijpen van de gastoevoer via Nord Stream werd door Berlijn dan ook als een politieke keuze van het Kremlin gezien. Door de verminderde gastoevoer dreigt gas in Duitsland op rantsoen te gaan, wat grote gevolgen zou hebben voor met name de Duitse industrie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen