Internationaal11 jul '22 07:14Aangepast op 11 jul '22 09:23

Russische gastoevoer naar Duitsland ligt zeker tien dagen stil

Auteur: Joëlle Baelde

De gastoevoer van Rusland naar Duitsland wordt vanaf vandaag tien dagen stilgelegd wegens gepland onderhoud aan de Nord Stream 1-pijpleiding in de Oostzee. Deze pijpleiding is de belangrijkste verbinding voor aardgasstromen naar Duitsland, de grootste economie van Europa.

(Unsplash)

‘We gaan er nu niets van merken. Ons gas is al ingekocht. Deze periode komen we door, maar daarna wordt het wel een spannende tijd', zegt gas- en olie-expert Ronald de Zoete.

Lees ook | Grote zorgen in Duitse industrie over Russisch gas

Volgens De Zoete is het wel onwaarschijnlijk dat de Russen de onderhoudswerkzaamheden gaan frustreren. 'Er wordt meestal een onafhankelijke partij ingeschakeld voor het onderhoud en de inspectie van de gaspijpleiding. Daarnaast komt er ook inzicht in de inspectie en het onderhoud voor andere partijen die eigenaar zijn van Nord Stream 1, zoals E.ON en zelfs ook de Gasunie, dus het zal moeilijk zijn om daarin oneerlijke cijfers op te nemen.’

Dichte gaskraan na onderhoud

Het scenario dat Rusland na de werkzaamheden helemaal stopt met de levering van gas aan Europa is volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire op dit moment het waarschijnlijkst. Volgens Le Maire moet Europa zich daar dan ook op voorbereiden, zo zei hij op een economische conferentie in Aix-en-Provence.

De Zoete: 'Het is te snappen. Het zou weer een goede reden kunnen zijn om minder gas te leveren aan Europa. Ze pakken er dan een technisch mankement bij, of iets wat met logistiek te maken heeft. Daarom wordt het onderhoud gezien als weer een mogelijkheid om iets de schuld te geven van wat buiten je macht een rol speelt.’

Lees ook | 'Een economische recessie in Duitsland raakt Nederland keihard'

Hij vervolgt: 'Het doet wel even pijn. Het zijn grote investeringen geweest: ongeveer acht miljard euro per pijpleiding. Maar nood breekt wet.'

Gasstroom maandag gestopt

De gasstroom is maandag om 06.00 uur gestopt en zal in de vroege ochtend van 21 juli weer op gang komen. Verschillende beleidsmakers in Duitsland vrezen dat de gasstroom na het onderhoud niet zal worden hervat, aangezien de oorlog van Rusland tegen Oekraïne voortduurt. Duitsland en andere westerse landen hebben meerdere sancties aan Moskou opgelegd in een poging de gevechten een halt toe te roepen.

Veel landen zijn afhankelijk van Russische energie. Moskou heeft in een reactie op de sancties al meerdere landen van het gas afgeknepen. De gastoevoer via de 1200 kilometer lange pijpleiding tussen Rusland en Noord-Duitsland was al aanzienlijk minder, naar verluidt door vertragingen bij de onderhoudswerkzaamheden. Volgens Moskou was de vertraging een gevolg van de sancties. Duitsland spreekt dat tegen.

Gasprijzen gestegen

De capaciteit van de pijpleiding werd de laatste tijd maar voor 40 procent benut. Dat er niet volop gas stroomde door Nord Stream 1 leidde er al toe dat de gasprijzen in Duitsland stegen. Voor het reguliere onderhoud van de pijpleiding is tien dagen uitgetrokken. Eerdere, soortgelijke onderhoudsbeurten hebben in het verleden tussen de tien en veertien dagen geduurd.

De onderhoudswerkzaamheden komen op een moment dat Duitsland zijn afhankelijkheid van Russisch gas drastisch wil verminderen. Ondertussen wil het land ook voldoende voorraad hebben voor komende winter. Een plotselinge onderbreking van de gaslevering zou dramatische gevolgen kunnen hebben voor de industrie en voor huishoudens.

Lees ook | Gasprijs naar hoogste niveau in maanden en zal voorlopig niet dalen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen