Internationaal11 jul '22 07:57Aangepast op 27 sep '22 13:40

Partij vermoorde oud-premier wint zetels in Japanse hogerhuisverkiezingen

Auteurs: Joëlle Baelde en ANP

Twee dagen na de moord op de oud-premier Shinzo Abe hebben veel Japanners bij de hogerhuisverkiezingen gestemd op zijn partij. De Liberaal Democratische Partij (LDP) van Abe en de huidige premier behoudt samen met coalitiepartner Komeito de meerderheid en daarmee is de macht van premier Fumio Kishida versterkt.

(ANP / AFP / Franck Robichon)

Lees ook | Kostbare staatsbegrafenis Abe roept weerstand op bij Japanners

De Japanse kiezer heeft de Liberaal-Democratische Partij LDP van premier Fumio Kishida aan een flinke verkiezingszege geholpen. Na de uiteindelijke telling blijkt de partij 63 van de 125 verkiesbare zetels in het hogerhuis binnen te hebben geharkt. Met coalitiepartner Komeito heeft de partij 76 verkiesbare zetels. Volgens Japankenner Radboud Molijn heeft de moord op de oud-premier zeker een effect gehad op de verkiezingen. ‘Maar een winst voor de LDP zat er wel al aan te komen', aldus Molijn.

Door de coalitiewinst is het mogelijk om de grondwet te wijzigen, iets waar Abe een groot voorstander van was: Japan weer een eigen legermacht geven en zichzelf kunnen bewapenen tegen externen.

‘Maar dat is wel een ingewikkelde procedure. Twee derde van het senaat en twee derde van het parlement moeten daarvoor zijn. Daarna moet er nog een referendum komen. En dat referendum moet gewonnen worden. Dat is bij elkaar opgeteld een hele procedure. Maar ze beginnen in de buurt te komen', aldus Molijn.

Grote schok

Abe werd vrijdag neergeschoten tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de stad Nara. De schok in Japan was groot, maar politici lieten snel weten dat de verkiezingen gewoon door zouden gaan. Ze wilden tonen dat Japan niet buigt voor geweld.

Lees ook | Verdachte van moord op oud-premier Abe bereidde eerst bomaanslag voor

Kishida benadrukte na de doorkomst van de exitpolls dan ook hoe belangrijk het was dat het democratisch proces doorgang heeft kunnen vinden en bedankte iedereen die heeft gestemd. Hij wil zich nu vooral richten op het herstel van de economie van Japan en het tegengaan van de stijgende prijzen. Hij zal met een wetsvoorstel komen voor de grondwetswijziging, zodat daarover in het parlement kan worden gediscussieerd.

Koreaanse kerk

De moeder van Abe's moordenaar is lid van de Verenigingskerk, een religieuze beweging die ook wel de Moonsekte wordt genoemd. Dat heeft de kerk gezegd nadat de politie eerder bekendmaakte dat de dader wrok koesterde tegen een organisatie waarvan hij dacht dat Abe eraan verbonden was. De moeder van de verdachte zou daar namelijk veel geld naar hebben overgemaakt, waardoor het gezin in financiële nood was terechtgekomen.

De Verenigingskerk laat nu weten dat de moeder van de verdachte eens per maand naar de kerk ging. Informatie over mogelijke donaties die de moeder aan de kerk zou hebben gedaan, deelde de kerk niet. De kerk is bekend door de massale huwelijkssluitingen. Ze werd halverwege de vorige eeuw gesticht door de Koreaanse dominee Sun Myung-moon, die zichzelf zag als erfgenaam van Jezus. De leden worden ook wel moonies genoemd.

Lees ook | Dit zijn de 'Abenomics', de nalatenschap van Shinzo Abe


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen