Internationaal10 jul '22 11:33

Sri Lankaanse president treedt af na aanhoudende protesten

Auteur: ANP

De Sri Lankaanse president Gotabaya Rajapaksa treedt woensdag af. Dat heeft hij besloten na politiek crisisoverleg naar aanleiding van de massale demonstraties in het land. Gisteren bestormden betogers het presidentieel paleis in Colombo en drongen het gebouw binnen. Met hulp van het leger kon de president vluchten.

Parlementsvoorzitter Mahinda Abeywardana zei op televisie dat het staatshoofd ermee heeft ingestemd dat hij woensdag opstapt. Na de bestorming verzochten politieke leiders van Sri Lanka de president en premier Ranil Wickremesinghe te vertrekken. Volgens lokale media willen ze dat het parlement binnen een week een waarnemend president benoemt, waarna er een nieuwe premier, een interim-regering en uiteindelijk verkiezingen moeten komen.

Crisis

De demonstranten geven Rajapaksa de schuld van de economische crisis in Sri Lanka, de ergste sinds het land in 1948 onafhankelijk werd. Er is al maanden een tekort aan onder meer voedsel, medicijnen en brandstof. Eerdere protesten hebben geleid tot het vertrek van familieleden van de president uit de regering. De president weigerde aanvankelijk zelf af te treden, maar is nu toch teruggekomen op die beslissing.

Lees ook | Noodtoestand in Sri Lanka na protesten over inflatie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen