Internationaal11 jul '22 14:37

Gezondheid Poetin oorzaak overhaaste inval?

Auteur: Mark van Harreveld

De timing van de Russische inval in Oekraïne is opvallend. Dat zegt hoogleraar Geschiedenis en politiek van Rusland Hans van Koningsbrugge van de Rijksuniversiteit Groningen. Poetins ongeduld voedt de verhalen dat zijn gezondheid slecht is en dat hij Oekraïne is binnengevallen om zich bijtijds een plek in de geschiedenis te verwerven. 'Hij heeft te snel toegeslagen.'

President Poetin ontvangt enkele kabinetsleden, februari 2022
President Poetin ontvangt enkele kabinetsleden, februari 2022 (ANP / Zuma Press / Aleksey Nikolskyi)

Volgens Van Koningsbrugge had Poetin beter kunnen wachten met de inval in zijn buurland, dan had hij Oekraïne en Zelenski in grote problemen kunnen brengen. 'Als hij paar jaar had gewacht, dan was Oekraïne economisch volkomen gederailleerd geweest - dat is het nu ook, maar het krijgt nu heel veel westerse steun'.

Lees ook | Weinig zekerheid over 'operationele pauze' ingesteld door Poetin

Van Koningsbrugge denkt dat verschillende factoren hebben bijgedragen aan Poetins besluit tot de invasie. Hij zou onder meer gedacht hebben de nieuwe Duitse kanselier Scholz 'in de pocket' te hebben en ook Biden was destijds 'heel vriendelijk. Er werden zelfs in Moskou computercriminelen opgepakt door de Russen, dat was een unicum. Macron was bezig met verkiezingen.' Ook speelde de misinformatie van zijn eigen inlichtingendiensten een rol - hem werd immers verzekerd dat hij Oekraïne kon binnenwandelen en dat hij slechts een korte oorlog zou hoeven voeren.

Misvatting op misvatting

'Een korte oorlog, na de Olympische spelen, eind maart in de pocket, daar zit de misvatting. De vijfde afdeling van de Veiligheidsdienst heeft volkomen gefaald.' Desgevraagd beaamt Van Koningsbrugge dat de haast waarmee Poetin Oekraïne binnenviel de verhalen over diens broze gezondheid voedt. Hij somt op: de beelden van Poetin aan een lange tafel, in een onnatuurlijke pose, de 12 meter lange corridor waar bezoekers doorheen moeten terwijl ze bespoten worden met allerlei middelen. 'Het lijkt er niet op dat de man een blakende gezondheid heeft, iets waar hij overigens altijd wel mee pronkte. Maar het gepronk is ook klaar.'

Lees ook | 'Westen moet in gesprek blijven met Poetin'

Plek in de geschiedenis

Wat Poetin heeft, daarover tast de hoogleraar natuurlijk ook in het duister. Hij noemt het echter wel 'een kwaal waarbij je geen covid kan gebruiken'. Zou het snelle toeslaan dan toch wijzen op Poetins besef van zijn eigen eindigheid? 'We willen natuurlijke een plek in de geschiedenis hebben', zegt Van Koningsbrugge die de 'verdiensten' van deze oorlog in Poetins optiek opsomt: 'Ik heb de bufferzones van Rusland hersteld. Belarus is al in de pocket, met Kazachstan hebben we goede relaties, Finland was neutraal ten tijde van de inval. Wat rest is alleen Oekraïne. Verder was de kring van bufferzones compleet'.

Beluister hier het volledige gesprek met Hans van Koningsbrugge in BNR's Big Five

Gerelateerde artikelen