Internationaal12 jul '22 07:03Aangepast op 12 jul '22 08:15

Fall-out Uber Files blijft neerdwarrelen

Auteur: BNR Webredactie

De Uber Files bieden een ontluisterende blik op de relaties tussen het Amerikaanse taxibedrijf en overheidsdiensten en bewindspersonen. Niet alleen de Nederlandse Belastingdienst, maar ook de Franse president Macron en oud-Eurocommissaris Kroes liggen onder vuur. 'Voor de oppositie van Macron is dit een geschenk uit de hemel', zegt Europa-correspondent Stefan de Vries.

Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. (ANP / SIPA Press France / Jaques Witt)

President Macron werd vorige maand weliswaar herkozen, maar hij is zijn meerderheid in het parlement kwijt en moet zien te laveren tussen de hem niet goed gezinde oppositie. 'Zowel de extreem-linkse als de extreem-rechtse oppositie wil een parlementaire enquête, maar de kamerleden van Macron zeggen dat het heel normaal is dat een minister van Economische Zaken, wat Macron destijds was, de CEO van een groot bedrijf ontvangt.'

Lees ook | Belastingdienst schond regels om Uber uit de wind te houden

Geheime deal

Macron had namelijk, toen hij minister van Economische Zaken was, geheim contact met Uber-medeoprichter Travis Kalanick. Toen Uber in 2015 in Marseille verboden dreigde te worden, stuurde Macron een geruststellend bericht aan een van de toplobbyisten van het bedrijf dat hij er 'persoonlijk' naar zou kijken. Macron zou zelfs een geheime 'deal' hebben gesloten met Franse kabinetsleden om Uber uit de wind te houden. Wat die deal precies in zou houden, is niet bekend. Macron heeft nog niet gereageerd op de verschenen stukken. Uit de documenten blijkt overigens niet dat hij er financieel op vooruit is gegaan.

'Transparancy International zegt dat er niets nieuws in de Uber Files staat. Uber is niet corrupt, maar schurkt er wel tegen aan.'

Lees ook | 'Neelie Kroes lobbyde in het geheim voor Uber ondanks verbod'

Neelie Kroes

Ook oud-commissaris Neelie Kroes ligt onder vuur voor haar werkzaamheden voor Uber - waarvoor ze expliciet géén toestemming had van de Europese Commissie, maar waar ze zich niets van aantrok. 'Het lijkt erop dat ze een dubieuze rol heeft gespeeld. De Europese Commissie was not amused, er zijn geluiden dat er een enquête komt, dat Kroes op het matje geroepen gaat worden. Het kan gevolgen hebben voor haar pensioen. Het is duidelijk dat de Europese Commissie in de maag zit met deze actie van Kroes die dus heel actief heeft gelobbyd'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen