Internationaal11 jul '22 13:04Aangepast op 11 jul '22 13:28

Dag 1 | Poetins Propaganda: Media uit het land van de heerser

Auteur: BNR Webredactie

Rusland voert nu zo'n twintig weken oorlog met Oekraïne. Maar, waar de Russen nou precies op uit zijn, daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Om daar een beter beeld van te krijgen, volgt collega en Ruslandkenner Geert Jan Hahn deze week alleen maar het Russische nieuws. Dit is wat hem opvalt.

Om dit zo goed mogelijk proberen te doen, schakelt Hahn zijn banden met Nederlandse informatiebronnen uit. Geen BNR, geen westerse pushberichten, alleen Russische staatsmedia, persbureau's en kranten. Twee derde van de Russen gebruiken deze bronnen als primaire nieuwsvoorziening. Wat zie je dan? 'Ik zie vooral post truth, revisionistisch, antiwesters, militaristisch en soms ook feitenvrije agitprop', zegt Hahn in BNR De Ochtendspits.

Deze week in Rusland

Er zal deze week hoe dan ook aandacht zijn voor Nord Stream 1. Daarnaast is het acht jaar geleden dat MH17 is neergehaald. Het zijn thema's die ook in Rusland de aandacht hebben en zullen krijgen. Dat maakt het Russische perspectief extra interessant.

Opvallend

Na een weekend Russische (staats)media kijken, valt Geert Jan een aantal verhalen op die wellicht typerend zouden kunnen zijn voor de berichtgeving daar. Zo zou men in het Westen massaal aan het fietsen zijn geslagen omdat de brandstofprijzen zo hoog zijn. En Amerikaanse biolaboratoria zouden experimenten uitvoeren in Oekraïne, het Russische ministerie van Defensie heeft daar bewijzen voor die dat kunnen bewijzen.

Gerelateerde artikelen