Internationaal11 jul '22 11:24

Oekraïne roept inwoners zuiden op te evacueren voor tegenaanval

Auteur: Joëlle Baelde

Inwoners van de zuidelijke regio Cherson moeten zo snel mogelijk geëvacueerd worden. Dat zegt de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek op de nationale televisie. Oekraïne is van plan een tegenaanval uit te voeren op door Rusland bezet gebied.

(ANP / REX by Shutterstock / Alex Chan Tsz Yuk)

Eerste tegenaanval

Nog niet eerder kondigde Oekraïne een tegenaanval aan. ‘De Oekraïense verklaring is dat ze de Amerikaanse raketten die waren toegezegd hebben ontvangen. Dat zijn zulke effectvolle wapens, nu kunnen ze het er wel op wagen. Burgers wordt gewaarschuwd om te vertrekken, dus het zal niet heel anders zijn dan de manier waarop de Russen bombarderen. De vraag is of het echt gaat gebeuren. Het kan ook intimidatie zijn', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Volg de laatste ontwikkelingen van de oorlog in dit liveblog

Maar tegenaanval of niet, uiteindelijk zal Oekraïne volgens Hammelburg geen kans maken. ‘Ze zeggen zelf ook dat het ergens in de loop van de winter gebeurd zou kunnen zijn met de Donbas.’ Maar, nuanceert hij, ‘het gaat bij een oorlog niet alleen om de oorlog, maar ook om de slagen in zo'n oorlog. Misschien dat ze deze wel kunnen winnen. In elk geval tijdelijk.’

Zelenski ontslaat ambassadeurs

De Oekraïense president Zelenski heeft ondertussen zijn ambassadeurs in Duitsland, Noorwegen, Tsjechië, Hongarije en India ontslagen. In een videoboodschap zei hij dat het gebruikelijk is om diplomaten op gezette tijden te vervangen.

‘Ik snap dat Zelenski klaar is met de ambassadeur in Duitsland die aparte uitdrukkingen heeft. Zo noemde hij Scholz een 'beledigde leverworst'. Dat helpt niet echt. Maar het signaal van het ontslaan van diplomaten vind ik toch niet handig. Het betekent ook dat je eigen boodschap niet goed overkomt en dat je de verkeerde mensen hebt benoemd', aldus Hammelburg.

Lees ook | Russische gastoevoer naar Duitsland ligt zeker tien dagen stil


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen