Internationaal12 jul '22 11:09

'Zelenski heeft bij Rutte zijn zin gekregen'

Auteur: BNR Webredactie

Het bezoek van premier Rutte aan Kiev was een succes voor Oekraïne. Na een gesprek met Zelenski beloofde Rutte Zelenski dat ook Nederland door zal blijven gaan met het leveren van zware wapens. Dat zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'Hij heeft bij Rutte zijn zin gekregen'.

Premier Rutte schudt president Zelenski de hand tijdens de gezamenlijke persconferentie in Kiev
Premier Rutte schudt president Zelenski de hand tijdens de gezamenlijke persconferentie in Kiev (ANP / Associated Press)

Tijdens zijn bezoek aan Oekraïne heeft Rutte ook de twee zwaar getroffen stadjes Boetsja en Irpin bezocht. Hammelburg wijst erop dat de premier ook wilde zien wat een oorlog echt is en hoe die verwoesting eruit ziet. 'Je moet dat met je eigen ogen hebben gezien. Dat klinkt heel gek, je moet ook ruiken hoe zoiets is. De stank die daar hangt van de branden. Het is afschuwelijk om dat mee te maken.' Zo'n bezoek is volgens Hammelburg ook een gebaar aan de Oekraïners.

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne via ons liveblog

Gerechtigheid

De ontmoeting met Zelenski komt in de aanloop naar een grote bijeenkomst in Den Haag deze week over de in Oekraïne gepleegde oorlogsmisdaden. De conferentie wordt samen met het Internationaal Strafhof en de Europese Commissie georganiseerd door Nederland om de lopende onderzoeken beter te coördineren en te versterken. Al tijdens zijn speech in de Tweede Kamer eind maart wees Zelenski erop dat Nederland met Den Haag als 'stad van de vrede' een grote rol zou kunnen spelen in het berechtingsproces. Een rol die ook door het kabinet erkend wordt. Hoe dat proces er precies uit gaat zien is 'nog niet zo eenvoudig', ziet Hammelburg. 'Rusland is geen lid van het Strafhof en Oekraïne ook niet.'

Lees ook | Eurojust trapt af met vervolging Russische oorlogsmisdadigers

Wapens

Volgens Hammelburg is het belangrijkste onderdeel van Rutte's bezoek voor Oekraïne uiteindelijk de bevestiging dat ook Nederland doorgaat met het leveren van wapens. 'Wat Zelenski betreft gaat het om solidariteit en zo'n bezoek is een uiting van solidariteit. En in de tweede plaats of misschien eigenlijk de eerste plaats; hoeveel wapens ben jij van plan ons nog te leveren?'

Nederland leverde tot nu toe 172 miljoen euro aan wapens aan Oekraïne waaronder 8 houwitsers en honderden luchtdoelraketten. Onlangs wees minister van Defensie Ollongren er op dat verdere wapenleveranties gevolgen hebben voor de 'gereedstelling' van het Nederlandse leger.

Lees ook | 'Steeds lastiger voor Nederland om wapens aan Oekraïne te leveren'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen