Internationaal12 jul '22 12:17Aangepast op 30 nov '22 09:59

Capitool-hoorzitting: Hoe innig waren de banden tussen Trump en extreemrechts?

Auteur: Laurens Groeneveld

De 6 January Committee in Washington wil de banden aantonen tussen rechts-extremistische milities en bondgenoten van oud-president Trump. Tijdens de zevende hoorzitting op dinsdag komen onder meer een Capitoolbestormer en een woordvoerder van de Oath Keepers-militie aan het woord. Ook ligt de focus op een tweet van Trump waarin hij zijn volgers oproep naar Washington te komen met de woorden: 'Be there, will be wild'.

De commissie van het Huis van Afgevaardigden die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool.
De commissie van het Huis van Afgevaardigden die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool. (ANP / EPA)

Meerdere rechts-extremistische milities zoals de Proud Boys, de Three Percenters en de Oath Keepers deden mee aan de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Over deze gewapende bewegingen is volgens correspondent Jan Postma bekend dat ze contact hadden met adviseurs van Trump waaronder Roger Stone en Michael Flynn.

Lees ook | 'Trump wist dat volgers gewapend waren'

Volgens Postma gaat het de commissie tijdens deze hoorzitting om twee belangrijke punten. Allereerst blijkt dat Stone en Flynn in Washington een soort hoofdkwartier hadden opgezet in een hotel vlakbij het Witte Huis waar leden van die beruchte milities langskwamen. Het tweede moment is een ontmoeting in het Witte Huis op 19 december 2020.

'Toen had Trump dus al die verkiezingen verloren en toen kwamen onder meer Michael Flynn, Rudy Giuliani (Trump's advocaat) en Trump samen in het Oval Office en die hebben ergens over overlegd, we weten niet precies wat daar besproken is, maar kort daarna tweette Trump: Kom op zes januari naar Washington; be there, will be wild.'

Lees ook | Jury acht militieleider schuldig aan opruiing Capitoolaanval

Postma wijst erop dat die tweet wordt gezien als een soort 'lokroep van Trump' richting die milities om te komen en 'stennis te schoppen'. Een van de getuigen in de hoorzitting plaatste deze tweet later op Facebook als reden dat hij naar Washington afreisde.

Vis

Ook zal er veel aandacht zijn voor de getuigenis van Pat Cipollone, de voormalige advocaat van het Witte Huis. Zijn naam kwam naar voren tijdens de vorige hoorzitting van de commissie waar Cassidy Hutchinson sprak, de belangrijkste medewerker van Trump's stafchef Mark Meadows. Hutchinson wees erop dat juist ook Cipollone bij alle belangrijke gebeurtenissen aanwezig was. Hij sprak vorige week achter gesloten deuren maar liefst acht en een half uur met de commissie. Er zullen fragmenten van zijn getuigenis worden getoond. 'Dit is echt een grote vis', aldus Postma.

Luister ook | Amerika Podcast #134 Trumps razernij


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen