Internationaal12 jul '22 15:47

Eerste kandidaat voor opvolging Johnson treedt terug

Auteur: ANP

De Britse transportminister Grant Shapps stopt als eerste kandidaat met zijn poging om Boris Johnson op te volgen als leider van de Conservatieve Partij en premier. Hij laat op Twitter weten vanaf nu oud-minister Rishi Sunak van Financiën te steunen.

Competentie en ervaring

Sunak heeft volgens Shapps de 'competentie en ervaring' om de Britse regering te leiden. Ook vicepremier Dominic Raab steunt de voormalige minister. Bij de start van Sunaks campagne zei Raab over zijn collega dat die 'heeft wat nodig is' om het land door moeilijke economische tijden te loodsen.

Rishi Sunak

Sunak is als een van de eerste kandidaten begonnen met zijn verkiezingscampagne. Hij heeft volgens Britse media al steun van genoeg partijgenoten in het parlement om deel te mogen nemen aan de interne verkiezingsstrijd. Onder de negen andere kandidaten die zich hebben gemeld, zijn minister Lizz Truss (Buitenlandse Zaken), oud-minister Sajid Javid (Gezondheid) en oud-minister Jeremy Hunt (Gezondheid en Buitenlandse Zaken).

Lees ook | Eerste kandidaat-opvolger van Johnson dient zich aan

De kandidaten mogen alleen meedoen aan de eerste stemronde van woensdag als ze dinsdag worden gesteund door minstens twintig parlementariërs. Er worden onder de parlementariërs stemrondes gehouden tot de twee populairste kandidaten overblijven. In die laatste ronde mogen alle partijleden stemmen. Op 5 september wordt bekend wie Johnson opvolgt.

Lees ook | Nieuwe Britse premier bekend op 5 september

Gerelateerde artikelen