Internationaal12 jul '22 08:01Aangepast op 12 jul '22 09:22

Paul Tang: Kroes persona non grata in Brussel

Auteur: Mark van Harreveld

De door lobbypraktijken in opspraak geraakte oud-Eurocommissaris Neelie Kroes kan volgens PvdA-Europarlementariër Paul Tang sancties van de Europese Commissie tegemoet zien. Zo zegt Tang een brief met een klacht over Kroes de deur uit te hebben gedaan. 'Ik denk dat het zover gaat komen dat de Commissie een straf gaat uitspreken, we stellen voor dat ze persona non grata in Brussel gaat worden'.

PvdA-Europarlementariër Paul Tang
PvdA-Europarlementariër Paul Tang (ANP / Imago Stock & People GmbH)

Kroes zou in strijd met Europese regels gelobbyd hebben voor Uber, blijkt uit de Uber Files, de onthullingen van een interationale groep onderzoeksjournalisten over dubieuze praktijken bij het taxibedrijf. En wie in Brussel persona non grata is, heeft geen toegang meer tot instellingen of functionarissen van de EU. Maar Tang zegt dat ook gekeken gaat worden naar financiële sancties. 'Het is de tweede keer dat Kroes de regels aan haar laars lapt. De vorige keer kreeg ze een reprimande, maar nu komt er een zwaardere sanctie'. Tang noemt als mogelijkheid het intrekken van een deel van Kroes d'r pensioen. 'Het moet duidelijk zijn dat dit niet mag, dat hier een straf op staat'.

Lees ook | Fall-out Uber Files blijft neerdwarrelen

Onthutsend

Tang reageert op de onthullingen van de Uber Files door onder meer het FD en Trouw die een ontluisterende inkijk geven in de lobbypraktijken van het Amerikaanse taxibedrijf Uber en diens relaties met Europese en nationale overheidsinstellingen en bewindslieden. Over de Nederlandse Belastingdienst: 'Het went niet. Het kom erop neer dat een respectabele dienst die moet werken in het publieke belang in de zak zit van een Amerikaanse multinational, zich als belangenbehartiger opstelt van een Amerikaanse multinational. Ik blijf het onthutsend vinden'.

Giftig

Onthutsend: een belastingdienst die geheime informatie deelt met Uber, die de samenwerking met andere Europese landen vertraagt. 'Al met al wordt die samenwerking met Zweden en Frankrijk gesaboteerd. Het woord 'vestigingsklimaat' kan een giftig effect hebben op het reilen en zeilen van de Belastingdienst. Destijds zei staatssecretaris Erik Wiebes dat Nederland geen belastingparadijs is en dat er een robuuste rulingpraktijk was - nu blijkt echter dat Uber wel degelijk cadeautjes kreeg.'

Lees ook | 'Neelie Kroes lobbyde in het geheim voor Uber ondanks verbod'

Optreden

Tang is voorzitter van de belastingcommissie van het Europees Parlement, hij zegt de commissie informeel op de hoogte te hebben gesteld. 'We hadden gisteren een hoorzitting, ik heb informeel de commissie op de hoogte gesteld: 'dit is wat er speelt'. Ik heb informeel tegen de vertegenwoordigers van de commissie gezegd dat ze moeten gaan optreden. Hier moet tegen worden opgetreden - dit geeft een heel slecht voorbeeld, dit kan Europa zich niet veroorloven en laat Europese partners in de kou staan'.

Lees ook | Belastingdienst schond regels om Uber uit de wind te houden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen