
Beide diplomaten spraken elkaar zaterdag langdurig, ze beschreven hun gesprekken als 'openhartig'. 'Ondanks de complexiteit van onze relatie kan ik met enig vertrouwen zeggen dat onze delegaties de besprekingen van vandaag nuttig, openhartig en constructief vonden', zei Blinken. 'Ik heb nogmaals met de staatsraad gedeeld dat wij bezorgd zijn over de toenadering van de Volksrepubliek China tot Rusland'. Een Amerikaanse functionaris zei later volgens nieuwszender Al Jazeera dat geen van beide partijen 'zich inhield' tijdens de gesprekken.
Niet neutraal
Blinken zei dat hij niet vond dat China zich op een neutrale manier gedroeg, omdat het Rusland had gesteund in de Verenigde Naties en 'Russische propaganda versterkte.' De eerder genoemde functionaris zei dat beide partijen 'zeer open' waren over hun meningsverschillen, maar dat dankzij de professionele tone of voice van de gesprekken ze toch constructief waren.
Desondanks waarschuwen VS-functionarissen voor gevolgen mocht China materiële steun bieden aan de oorlog van het Kremlin. Het sanctie-woord is daarbij gevallen. Blinken zei ook dat hij de Amerikaanse zorgen heeft benadrukt over de 'steeds provocatievere retoriek en activiteiten van China in de buurt van Taiwan en het vitale belang van het behoud van vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan'. Ten slotte zei Blinken de Oeigoerenkwestie in het West-Chinese Xinjiang en de onderdrukking van de Tibetanen te hebben aangeroerd.
Onjuiste standpunten
In een verklaring zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken enerzijds dat beide partijen het in grote lijnen erover eens waren geworden om de banden te verbeteren, maar tegelijkertijd somde China een waslijst met grieven tegen Washington op. Zo beschuldigde China en de Verenigde Staten van het 'besmeuren en aanvallen' van het politieke systeem van China. In een verklaring hekelde Wangs ministerie enkele 'onjuiste Amerikaanse standpunten' over Xinjiang, Hong Kong en de Zuid-Chinese Zee.
Wang riep de VS ook op om de importtarieven op Chinese goederen zo snel mogelijk op te heffen, zich niet langer te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van zijn land en zich te onthouden van het schaden van zijn belangen in naam van mensenrechten en democratie.
Ondanks hun rivaliteit blijven 's werelds twee grootste economieën belangrijke handelspartners. Verwacht wordt dat de regering-Biden binnenkort enkele van Trumps tarieven op Chinese goederen zal verlagen, een maatregel die de stijgende inflatie in de VS zou kunnen verlichten.
Lavrov
Hoewel ook de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov op de G20 aanwezig was, heeft Blinken hem niet gesproken. Gevraagd naar zijn weigering om zijn Russische ambtsgenoot te spreken zei Blinken dat Washington 'geen tekenen' zag dat Rusland zich met G20-diplomaten zou onderhouden over zijn invasie in Oekraïne. Een dag eerder verliet Lavrov de besprekingen met andere ministers van Buitenlandse Zaken van de G20 toen westerse mogendheden kritiek uitten op Moskou vanwege de invasie in Oekraïne.