Internationaal12 jul '22 16:55Aangepast op 12 jul '22 18:29

VS: Iran gaat drones leveren aan Rusland

Auteurs: Joëlle Baelde en ANP

Iran is van plan honderden drones die bewapend kunnen worden te leveren aan Rusland, zegt de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan. 'Onze inlichtingen suggereren ook dat Iran Russische troepen zal trainen om deze drones te gebruiken', aldus Sullivan.

VS: Iran gaat drones leveren aan Rusland.
VS: Iran gaat drones leveren aan Rusland. (Unsplash )

'Er is op dit moment een drone-oorlog gaande tussen Oekraïne en Rusland. Beide landen gebruiken grote hoeveelheden drones om elkaars positie te verkennen en om eenheden, steunpunten, opslagen en munitiedepots te bepalen en die vervolgens te bestoken met artillerie.

Rusland is bijna door zijn drones heen. En vanwege het gebrek aan materieel door de sancties kunnen ze geen nieuwe drones maken. Het ligt er maar net aan in hoeverre de Iraniërs in staat zijn om dat gemis en tekort aan drones op te vullen', zegt defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Volg de laatste ontwikkelingen van de oorlog in dit liveblog

Dat Iran drones wil leveren aan Rusland, heeft volgens Wijninga te maken met de VS. ‘Iran is de vijand van de VS en daarom een interessante leverancier. Bovendien heeft Iran een goed product opgebouwd. Iran beschikt gewoon over dat spul.’

Grote verliezen

Volgens de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan bevestigt de geplande levering van Iran aan Rusland het idee van de Amerikanen dat Rusland moeite heeft zijn wapenvoorziening op niveau te houden, omdat het grote verliezen lijdt in Oekraïne.

Wijninga beaamt dat: ‘Ze zijn door hun moderne middelen heen. De Oekraïne kunnen rekenen op wapens uit het Westen, de Russen kunnen nergens op rekenen. Behalve op leveranciers die iets willen leveren zoals Iran.

Of deze drones een doorslag gaan geven aan de Russische kant of ten gunste zijn van Russische posities, moeten we afwachten', aldus Wijninga.

Drones

Drones spelen een belangrijke rol in de oorlog in Oekraïne. Beide kanten zetten de onbemande vliegtuigen in, bijvoorbeeld om raketten van een afstand af te schieten of om kleine bommen op doelwitten te laten vallen. Oekraïne krijgt drones van onder meer Turkije en de VS.

'Wij zullen onze rol blijven spelen bij het effectief verdedigen van Oekraïne en blijven hen helpen om te laten zien dat de Russische poging om Oekraïne van de kaart te vegen niet zal slagen', zegt Sullivan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen