Internationaal13 jul '22 10:50

'Echte Oekraïense tegenoffensief moet nog beginnen'

Auteur: Laurens Groeneveld

Oekraïne is naar eigen zeggen een tegenoffensief begonnen in de zuidelijke regio Cherson. Volgens de regering in Kiev is in bezet gebied een Russisch wapendepot opgeblazen met behulp van een Amerikaans raketsysteem. De regering heeft nogmaals aangekondigd de bezette gebieden in het land te gaan heroveren. 'Het moet nog wel echt beginnen,' aldus geopolitiek analist Alex Krijger.

Sattelietbeelden van Nova Kakhovka, waar volgens Oekraïne een Russisch wapendepot is vernietigd.
Sattelietbeelden van Nova Kakhovka, waar volgens Oekraïne een Russisch wapendepot is vernietigd. (ANP / AFP)

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne via ons liveblog

Uit de laatste ontwikkelingen in de oorlog is volgens Krijger wel al duidelijk te zien dat de westerse wapenleveranties effect hebben. 'We zien op beelden dat de Oekraïners erin slagen om de Russen tot steeds dieper achter de linies te raken. Dat is echt dankzij die Amerikaanse en Britse wapenleveranties. De HIMARS en houwitsers. Ze raken nu doelen zoals munitiedepots en commandocentra, die soms wel 50 tot 60 kilometer achter het front liggen.'

Als onderdeel van het tegenoffensief kondigde de Oekraïense Minister van defensie Oleksii Reznikov ook aan om een leger van een miljoen soldaten te organiseren. Volgens Reznikov heeft zijn land zo'n 700 duizend militairen, met de nationale garde, de politie en grens bewaking daarbij opgeteld, zou het leger een miljoen man sterk moeten worden.

Lees ook | 'Zelenski heeft bij Rutte zijn zin gekregen'

Bij zijn laatste bezoek aan Oekraïne kondigde de Britse premier Johnson aan dat zijn land Oekraïense soldaten gaat trainen. Dat trainingsprogramma zou iedere vier maanden tienduizend gevechtsklare soldaten moeten opleveren. Volgens Krijger zijn de berichten over de omvang van het leger vooral voor het moraal in eigen land en om het Westen duidelijk te maken dat de oorlog nog niet voorbij is.

Krijger denkt dat Oekraïne de oorlog uiteindelijk ook zou kunnen winnen. 'De Russische beer zit op dit moment echt wel in het nauw. Poetin heeft gewoon gebrek aan militair personeel en aan materieel, dat is verouderd en niet meer precies. Maar Oekraïne is er echt nog niet. De Russen hebben het schaalvoordeel, de grote vraag is: blijven wij in het Westen Oekraïne voorzien van wapens en munitie?'

Lees ook | Russische gastoevoer naar Duitsland ligt zeker tien dagen stil

In het Westen doen de economische gevolgen van de oorlog steeds meer pijn. Daarbij is het volgens Krijger belangrijk hoe Europa reageert op de huidige gascrisis. Vanwege onderhoud is de belangrijke gaspijplijn Nord Stream 1 voor minimaal tien dagen dicht. Duitsland, de grootste Europese afnemer van Russisch gas, vreest dat die pijplijn niet meer open zal gaan, met grote economische schade tot gevolg. 'Poetin is ons bang aan het maken', aldus Krijger.

Het tegenoffensief in Cherson zou volgens de analist een uitweg uit de oorlog kunnen bieden, maar het aangekondigde tegenoffensief van Oekraïne daar moet volgens hem nog beginnen. 'Als alles echt kantelt en Cherson weer heroverd wordt door Oekraïne, terwijl de Russen centimeter voor centimeter een opmars maken in de Donbas, dan heb je wellicht een natuurlijk moment waarop mensen als Erdogan, Scholz en Macron zeggen dat het tijd is om te gaan praten.'

In zo'n geval zou Rusland met de verovering van de Donbas, de landbrug tussen de Krim en Rusland en met de Krim zelf, zijn belangrijkste doelen in Oekraïne voor nu in handen hebben.

Lees ook | Column Bernard Hammelburg: Koninklijke lariekoek


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen