Internationaal13 jul '22 13:08

Dag 3 | Poetins Propaganda: Russische onwaarheden over boerenprotesten

Auteur: BNR Webredactie

Op dag drie van het strikte Russische propagandadieet van Geert Jan Hahn hoorde 's avonds pas dat premier Rutte op bezoek was bij de Oekraïense president Zelenski.

In Rusland lag echter niet de focus op het bezoek van Rutte, maar op de boerenprotesten in Nederland, meldt Hahn. 'In een talkshow werd eerst Rutte in slow motion getoond, terwijl hij zijn haar goed deed. Vervolgens kreeg ik een beeld van trekkers te zien met de tekst: 'Op de dag dat Nederland de grootste protesten in de geschiedenis ondergaat, met lege schappen, kiest premier Rutte voor een bezoek aan Oekraïne in plaats van de trekkers. Ook brandweerlieden hebben zich aangesloten bij de trekkers.''

Lees ook | Dag 2 | Poetins Propaganda: Rutte in Kiev is geen nieuws

Boeren rijden met trekkers door de straten in Den Bosch.
Boeren rijden met trekkers door de straten in Den Bosch. (ANP / Astrid Huis )

Russen lachen om Nederlandse hulp wederopbouw

Lege schappen en 'historisch grote' protesten zijn er niet in Nederland. In Rusland werd nog wel een deel van de toespraken van Rutte en Zelenski getoond. Daarbij werd gezegd dat Nederland zwaardere wapens gaat leveren, meer geld gaat geven en dat Nederland wil helpen bij de wederopbouw van Cherson. 'In Rusland werd over die wederopbouw keihard gelachen, zo van: 'Hoe wil je iets gaan opbouwen wat nog niet in jouw bezit is en dat je ook niet gaat krijgen', zo citeert Hahn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen