Internationaal13 jul '22 19:02

Eerste afvallers bij strijd om opvolging Boris Johnson

Auteur: BNR Webredactie

Zes parlementariërs van de regerende Britse Conservatieve Partij hebben de eerste stemronde voor de opvolging van vertrekkend premier Boris Johnson overleefd. Twee kandidaten kregen woensdag niet de steun van ten minste dertig collega's die nodig is om in de race te blijven.

Oud-minister van Financiën Rishi Sunak kon met 88 stemmen rekenen op de grootste steun. Na hem kwamen parlementslid Penny Mordaunt (67 stemmen) en minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss (50 stemmen). Ook oud-staatssecretaris Kemi Badenoch, Lagerhuislid Tom Tugendhat en procureur-generaal voor Engeland en Wales Suella Braverman zijn door naar de tweede ronde op donderdag.

Minister van Financiën Nadhim Zahawi en voormalig minister van Gezondheid en Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt vielen af.

Zes parlementariërs van de regerende Britse Conservatieve Partij hebben de eerste stemronde voor de opvolging van vertrekkend premier Boris Johnson overleefd.
Zes parlementariërs van de regerende Britse Conservatieve Partij hebben de eerste stemronde voor de opvolging van vertrekkend premier Boris Johnson overleefd. (ANP / AFP)

'De meeste Britten hadden niet van haar gehord'

Lia van Bekhoven, correspondent in het Verenigd Koninkrijk, noemt de uitslag voor Sunak 'verwacht'. Dat de nummer twee Mordaunt is geworden, is wel heel bijzonder. 'De meeste Britten hadden niet van haar gehoord. Maar zij is dwars door het midden, toen niemand het opmerkte, door de meute heen gestormd.'

Truss zou een van de gedoodverfde kandidaten zijn die bij de laatste twee zou eindigen, en dus zou strijden om het leiderschap van de Conservatieve partij. 'Dat gaat nu allemaal anders worden', zo denkt Van Bekhoven. 'Het gaat hier om het zilver, om Liz Truss en Penny Mordount.'

In totaal mochten 358 parlementariërs hun stem uitbrengen. In elke volgende ronde valt telkens de kandidaat met de minste stemmen af, totdat er uiteindelijk twee overblijven. Dan mogen alle partijleden hun voorkeur uitspreken. Het is de bedoeling dat op 5 september bekend wordt wie Johnson opvolgt als partijleider en premier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen