Internationaal14 jul '22 11:14

'Oekraïne in staat om nu een ander soort oorlog te voeren'

Auteur: BNR Webredactie

Dankzij de westerse wapenleveranties is Oekraïne nu in staat om de oorlog anders aan te pakken. Dat begint zichtbaar te worden nu de zware westerse wapens steeds meer worden ingezet. Volgens Defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies laten de Oekraïners zich 'niet meer voortdurend mee zuigen in zo'n slijtageslag', zoals we eerder zagen in de Donbas.

Rook stijgt op na een vermoedelijk HIMARS bombardement op een Russisch logistiek centrum vlakbij een treinstation in Donetsk.
Rook stijgt op na een vermoedelijk HIMARS bombardement op een Russisch logistiek centrum vlakbij een treinstation in Donetsk. (ANP / REX by Shutterstock)

Met de door Amerika geleverde HIMARS raketsystemen is het Oekraïense leger in staat om zogenaamde 'interdictie operaties' uit te voeren, zegt Wijninga. Daarbij worden achter het front munitiedepots, logistieke knooppunten en commandoposten aangevallen. Het bekendste voorbeeld hiervan is het Oekraïense bombardement op een Russisch wapendepot diep in de bezette regio Cherson in het dorpje Nova Kakhovka eerder deze week. Volgens de Defensiespecialist is het land nu in staat een ander soort oorlog te voeren dan tot voor kort het geval was.

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne via ons liveblog

'Ik denk dat het belangrijkste punt op dit moment is dat de Oekraïners proberen de Russen zodanig aan te pakken, door vooral inderdaad munitiedepots aan te vallen en te vernietigen, dat de Russen niet echt in staat zijn om, als ze Donetsk helemaal hebben ingenomen, verder door te stoten.' Hoewel er in die regio volgens sommige berichten een operationele pauze zou zijn ingelast, gaan de Russische artilleriebeschietingen daar nog wel gewoon door.

Wijninga wijst erop dat er wel Russische eenheden zijn die 'wat rust hebben gekregen', omdat ze niet verder hoefden op te rukken om zo tijd te krijgen te herstellen en nieuwe mensen en materieel te ontvangen. Het is volgens hem onduidelijk of je dat nou daadwerkelijk een operationele pauze kunt noemen.

Lees ook | Gazprom zaait twijfel over heropenen Nord Stream 1

'Aan de andere kant, wat je experts wel hoort zeggen is dat het feit dat de Russen dit hebben gedaan, dat ze die eenheden respijt geven voorlopig, veel zegt over de toestand van het Russische leger. Dat ze eigenlijk niet in staat zijn om die lui af te lossen met verse troepen en dat dit een slecht teken is voor de Russen. In feite ontbreekt het ze aan voortzettingsvermogen.'

Gerelateerde artikelen