
Het tekenen van de declaratie komt aan het einde van Bidens tweedaagse bezoek aan Israël, zijn eerste bezoek als president van de VS. De Amerikaanse bevestiging dat eventueel geweld kan worden ingezet tegen Iran, geldt als kleine overwinning voor Israël. Het land vraagt al langer om een 'geloofwaardige militaire afschrikking' van landen zoals de VS.
Ook herbevestigt Biden de Amerikaanse steun voor Israëls militaire macht en het recht dat het land zich alleen moet kunnen verdedigen. De verdediging tegen Iran is daar onderdeel van. 'Een integraal onderdeel van deze belofte is om nooit toe te staan dat Iran een nucleair wapen krijgt en dat (de VS) bereid is alle elementen van zijn nationale macht te gebruiken om die uitkomst te verzekeren', aldus een Amerikaans statement.
Lees ook | Wat wil Biden bereiken op zijn eerste Midden-Oostenreis?
Sinds de Amerikaanse oud-president Trump de Iran-deal verscheurde, heeft het land zijn nucleaire activiteiten verder opgeschroefd. Hoewel Biden een voorstander is van de deal, hebben nieuwe gesprekken in Wenen over het voortzetten ervan nog niets opgeleverd.
Biden naar Saoedi-Arabië
Na zijn bezoek aan Israël reist Biden door naar Saoedi-Arabië. Daar staat de relatie tussen Riyad en Jeruzalem hoog op de agenda. Eerder gaf de president al aan dat 'een van de doelen van de reis naar het Midden-Oosten is om Israëls integratie in de regio te verdiepen'. Hoewel Israël onder Trump de diplomatieke banden met meerdere Arabische landen herstelde, lukt dat met Riyad nog niet. De huidige Amerikaanse regering doet achter de schermen een nieuwe poging, mogelijk dat harde woorden over Iran daarbij kunnen helpen. De toenadering tussen Israël en de Arabische landen is namelijk vooral te danken aan het feit dat die landen de Iraanse dreiging tegenwoordig een groter probleem vinden dan de Palestijnse kwestie.