Internationaal14 jul '22 16:53

Sunak opnieuw rondewinnaar in race voor opvolging premier Johnson

Auteur: Joëlle Baelde

Nog vijf kandidaten zijn in de race om de Britse premier Boris Johnson op te volgen. Op dit moment lijkt oud-minister van Financiën Rishi Sunak het kansrijkst. Ook in de tweede stemronde kreeg hij de meeste stemmen om leider te worden van de conservatieve regeringspartij, melden Britse media. De uiteindelijke winnaar wordt automatisch premier.

Parlementariër Penny Mordaunt, de favoriet bij de bookmakers, eindigde opnieuw als tweede.
Parlementariër Penny Mordaunt, de favoriet bij de bookmakers, eindigde opnieuw als tweede. (ANP / Alamy Limited)

Parlementariër Penny Mordaunt is opnieuw als tweede geëindigd. ‘Ze wordt gezien als pragmatisch en dat ze niet in het kabinet van premier Johnson heeft gezeten spreekt de partijleden ook aan', zegt correspondent Lia van Bekhoven. Maar niet iedereen is fan van haar.

‘Oud-ministers, fractieleden en anderen uit de partij proberen in de media negatieve verhalen over Mordaunt te verspreiden. Ze willen twijfel zaaien over haar capaciteiten. Ze zou weinig bestuurservaring hebben - ze was ten slotte maar drie maanden minister voor Defensie, als staatssecretaris zou ze weinig voorstellen en ambtenaren zouden niet van haar onder de indruk zijn geweest. Het is een hele felle, lelijke en persoonlijke campagne geworden. Niet alleen tegen Mordaunt, maar ook tegenover de andere kandidaten. Terwijl ze ooit weer samen om de kabinetstafel moeten gaan zitten', aldus Van Bekhoven.

Lees ook | Eerste afvallers bij strijd om opvolging Boris Johnson

Afvaller is Suella Braverman, volgens Van Bekhoven 'een omstreden juridisch regeringsadviseur en een hele felle Brexiteer’. ‘Maar zij heeft nu het onderspit gedolven.’

Sunak daarentegen blijft volgens Van Bekhoven in toppositie. ‘Hij heeft nu 101 stemmen en moet nog 19 stemmen halen om gegarandeerd door te kunnen naar de laatste ronde. Maar wat het ook wordt, het is bijna zeker dat de volgende Britse premier óf een vrouw wordt óf een Brit van Aziatische afkomst. Dat op zich is al fascinerend.'

Definitieve uitslag

Bij elke volgende ronde valt de kandidaat met de minste stemmen af. Als twee kandidaten uiteindelijk zijn overgebleven, mogen alle leden van de Conservatieve Partij hun voorkeur uitspreken. Nu zijn dat nog alleen de conservatieve afgevaardigden. Op 5 september wordt de definitieve uitslag bekendgemaakt.

Omdat Johnson zijn vertrek heeft aangekondigd is de Conservatieve Partij op zoek naar een nieuwe leider. Hij deed dat toen bewindslieden massaal opstapten uit onvrede over zijn leiderschap. Johnson, die als premier werd geteisterd door een reeks schandalen, wil aanblijven totdat er een vervanger is gekozen.

Lees ook | Dag één na aftreden Boris Johnson: hoe ontwaakt Groot-Brittannië?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen