Internationaal14 jul '22 18:53

Politieke crisis Italië: Draghi stapt op als premier

Auteur: BNR Webredactie

Italië kent een nieuwe politieke crisis. De Italiaanse premier Mario Draghi bracht eerder vanmiddag een bezoek aan president Sergio Mattarella, vermoedelijk om zijn ontslag in te dienen. Het ontslag volgt nadat de Vijfsterrenbeweging, onderdeel van de regeringscoalitie, niet stemde over economische steunpakketten.

Ondanks dat zijn de steunpakketten wel aangenomen door het Italiaanse parlement. Toch vertrok Draghi vrijwel direct na de stemming naar de president, om zo de toekomst van de Italiaanse regering ter discussie te brengen. Draghi wil namelijk niet door als premier zonder de Vijfsterrrenbeweging in zijn regering, zo vertelt Italië-correspondent Pauline Valkenet. 'Hij heeft gezegd dat hij geen zin heeft om door te regeren met zo'n regering. Hij wil dat iedereen erbij blijft, ook de Vijfsterrenbeweging.'

De Italiaanse premier Mario Draghi bracht eerder vanmiddag een bezoek aan de president Sergio Mattarelle, vermoedelijk om zijn ontslag in te dienen.
De Italiaanse premier Mario Draghi bracht eerder vanmiddag een bezoek aan de president Sergio Mattarelle, vermoedelijk om zijn ontslag in te dienen. (ANP / SIPA Press France)

Dat de partij niet instemde met het steunpakket ter waarde van 20 miljard euro, heeft te maken met enkele maatregelen die erin staan. 'De Vijfsterrenbeweging wil niet meebetalen aan een afvalverbrandingsfabriek in Rome. Daar hebben ze milieubezwaren tegen. Ook gaat het over het feit dat de partij het heel slecht doet in de peilingen.' Door zich met deze kamikaze-actie uit te spreken tegen de regering zouden ze weer hun stempel kunnen drukken op de politiek.

Verkiezingen niet uitgesloten

De nieuwste politieke crisis kan ervoor zorgen dat er in het najaar nieuwe verkiezingen komen in het Zuid-Europese land. Die verkiezingen zouden dan ongeveer een half jaar eerder komen dan verwacht. 'Maar het is niet gezegd dat er nieuwe verkiezingen komen, dat weten we echt nog niet.'

De crisis zorgde ook voor onzekerheid op de Europese financiële markten. Zo dook de euro direct vlak onder het pariteitsniveau met de dollar en daalde de Italiaanse beurs. Ook de langetermijnrentes voor Italiaanse staatsobligaties stegen flink.

Lees ook | Dreigen we een tweede eurocrisis in te gaan?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen