Internationaal15 jul '22 11:19

Duits gasbedrijf gebruikt nu al voorraad voor winter

Auteur: BNR Webredactie

Het Duitse gasbedrijf Uniper is nu al begonnen met het inzetten van de gasvoorraad die voor de winter bedoeld is. Uniper doet dit vanwege het wegvallen van de Russische gasleveringen, door het onderhoud aan de Nord Stream 1-pijpleiding.

In een verklaring aan persbureau Bloomberg laat de grootste koper van Russisch gas in Duitsland weten al sinds maandag de eigen opslagfaciliteiten aan te spreken om klanten van gas te kunnen blijven voorzien. De gastoevoer van Rusland naar Duitsland via Nord Steam 1 is sinds die dag voor tien dagen stilgelegd wegens gepland onderhoud. In Duitsland zijn zorgen of Rusland de gastoevoer wel zal hervatten als het onderhoud volgende week klaar is.

Het Duitse gasbedrijf Uniper is nu al begonnen met het inzetten van de gasvoorraad die voor de winter bedoeld is.
Het Duitse gasbedrijf Uniper is nu al begonnen met het inzetten van de gasvoorraad die voor de winter bedoeld is. (ANP / dpa Picture-Alliance)

Uniper zit al langer met problemen. Voor het onderhoud aan de Nord Stream 1-pijpleiding kreeg het bedrijf al minder gas uit Rusland. Dat kwam door het afknijpen van de toevoer door Moskou als vergelding van de westerse sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne. Zo werd de capaciteit van de Nord Stream 1-pijpleiding voor het onderhoud maar voor 40 procent benut. Vervolgens kwam Uniper in financiële problemen, omdat het gas moest bijkopen op de gasmarkt. Maar daar moest het bedrijf flink bijbetalen, door de enorme vraag naar gas. Uniper heeft vervolgens bij de Duitse overheid aangeklopt voor financiële hulp.

Lees ook | Geen gastekort deze winter? 'Te vroege conclusie'

Gasproductie Groningen opvoeren

Voor Nederland heeft de Duitse gascrisis ook mogelijk gevolgen. Duitsland heeft al een verzoek gedaan aan Nederland om de gasproductie in Groningen weer op te voeren. Directeur Hans Grünfeld van VEMW, belangenbehartiger voor de grootverbruikers van gas en energie in Nederland, hoopt dat Nederland instemt met het verzoek. 'Als we de Duitsers willen helpen, dan moeten we nu meer gas uit Groningen produceren. Want in de winter heeft het geen zin meer. Dat is de olifant in de kamer', vindt de directeur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen