Internationaal15 jul '22 14:08Aangepast op 15 jul '22 14:26

Brussel keurt staatssteun van 5,4 miljard aan waterstofproject goed

Auteur: ANP

De Europese Commissie heeft goedkeuring gegeven voor staatssteun van lidstaten tot 5,4 miljard euro voor een belangrijk Europees waterstofproject. Volgens Brussel voldoet het voorgestelde project, IPCEI Hy2Tech genaamd, aan de voorwaarden van de Europese regels voor overheidssteun.

Ook draagt het project bij aan het behalen van de doelstellingen van belangrijke EU-beleidsinitiatieven zoals de Green Deal, de EU-waterstofstrategie en REPowerEU, een voorstel van de commissie om de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen vóór 2030 te beëindigen als reactie op de Russische invasie van Oekraïne.

(Christian Lue / Unsplash)

Financiering

Het project werd gezamenlijk voorbereid en aangemeld door vijftien lidstaten, waaronder Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. De lidstaten zullen de ruim 5 miljard euro aan publieke financiering verstrekken, wat naar verwachting 8,8 miljard euro extra aan particuliere investeringen zal opleveren.

Lees ook | 'Brandstofprijs komt mogelijk niet meer onder twee euro'

Als onderdeel van het project zullen 35 bedrijven met activiteiten in een of meer lidstaten, waaronder kleine en middelgrote ondernemingen en start-ups, deelnemen aan 41 projecten. Zo doet het Nederlandse Nedstack Fuel Cell Technology mee aan het project.

20.000 banen

Het project zal onder meer de opwekking van waterstof, brandstofcellen, opslag, transport en distributie van waterstof en eindgebruikerstoepassingen in met name de mobiliteitssector bestrijken. Het zal naar verwachting ook bijdragen aan de ontwikkeling van belangrijke technologische doorbraken op het gebied van waterstof en ongeveer 20.000 directe banen creëren.

Lees ook | Grootste groene waterstoffabriek van Europa mogelijk in Amsterdam


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen