Internationaal15 jul '22 16:26

Verenigd Koninkrijk roept Russische ambassadeur op matje vanwege dode Brit

Auteur: BNR Webredactie

De Russische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk is op het matje geroepen. Reden is het overlijden van de Brit die in het zuidoosten van Oekraïne gevangen genomen door pro-Russische rebellen. De 45-jarige Paul Urey werd samen met een 22-jarige landgenoot op 25 april in de regio Zaporizja opgepakt.

De Russische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk is op het matje geroepen.
De Russische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk is op het matje geroepen. (ANP / SIPA USA)

Volgens de pro-Russische rebellen zou de Brit omgekomen zijn door ziekte en stress. Hij zou alle noodzakelijke medische hulp hebben gekregen, maar is toch bezweken. Deze beweringen van de separatisten konden tot dusver nog niet onafhankelijk bewezen worden. Liz Truss, Buitenlandminister van het Verenigd Koninkrijk, noemt het overlijden van de Brit 'schokkend'. 'Ik ben geschokt door het nieuws van de dood van de Britse hulpverlener Paul Urey, die in handen van Russische separatisten was. Rusland moet de volledige verantwoordelijkheid hiervoor dragen', vindt Truss, die de Russische ambassadeur Andrei Kelin vervolgens op het matje riep.

Huurling of hulpverlener?

De rebellen hadden de Brit naar eigen zeggen aangehouden omdat hij een huurling was die voor Oekraïne werkte. Hij zou eerder in Afghanistan, Irak en Libië actief zijn geweest. De Britse omroep Sky News berichtte bij zijn aanhouding dat ze 'vrijwilligers waren die los van hulporganisaties in Oekraïne werkten'. De twee dochters van Urey wisten niet dat hun vader in Oekraïne was.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen