Internationaal16 jul '22 10:49

Saoedische kroonprins Bin Salman: 'niet verantwoordelijk' voor dood Khashoggi

Auteur: BNR Webredactie

Kroonprins Mohammed bin Salman, die geldt als feitelijke machthebber in Saoedi-Arabië, heeft tegenover de Amerikaanse president Joe Biden ontkend verantwoordelijk te zijn voor de moord op de eerder in de VS werkzame Saoedische journalist Jamal Khashoggi. De criticus van het Arabische regime werd in 2018 vermoord in het Saoedisch consulaat in Turkije. Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden destijds dat Bin Salman verantwoordelijk was voor Khashoggi's dood.

(ANP / Xinhua News Agency)

Biden en de kroonprins hadden elkaar voor de ontmoeting in een paleis in de kustplaats Jeddah verwelkomd met een boks. Biden zei in het daaropvolgende gesprek te denken dat Bin Salman verantwoordelijk was voor de moord op Khashoggi. De kroonprins ontkende daarop enige betrokkenheid bij de moord en zei de verantwoordelijken ter verantwoording te hebben geroepen, aldus Biden na afloop.

Vooruitgang

Tijdens het gesprek, waaraan ook andere Saoedische leiders deelnamen, boekten partijen volgens Biden 'aanzienlijke vooruitgang' op het gebied van veiligheid en economische kwesties. Zo was er overeenstemming over het verwijderen van vredestroepen van het strategisch gelegen eiland Tiran, voor de Saoedische en Egyptische kust. De troepen zijn sinds 1978 gestationeerd op Tiran, als onderdeel van akkoorden uit dat jaar die de basis vormden voor een vredesakkoord tussen Israël en Egypte.

Lees ook | Wat wil Biden bereiken op zijn eerste Midden-Oostenreis?

Ook kwamen de Saoedi's met toezeggingen over de olieproductie en kwamen beide landen overeen meer samen te werken op het gebied van mobiele technologie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen