
Slachtoffers neerhalen MH17-vlucht herdacht in Vijfhuizen
16:03 | Met het voorlezen van de namen van de 298 slachtoffers is zondag in Vijfhuizen de MH17-vliegramp herdacht. Het noemen van de namen is van groot belang, zei de voorzitter van de stichting Vliegramp MH17, Piet Ploeg, in zijn toespraak bij de herdenking. "Als je naam niet meer wordt genoemd, word je vergeten en dat zal nooit gebeuren."
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten. Bij de herdenking lazen nabestaanden de namen en leeftijden voor van de inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, die allemaal omkwamen door de vliegramp.
Ploeg, zelf ook een nabestaande, ging tijdens zijn toespraak bij het Nationaal Monument in Vijfhuizen onder meer in op de Russische invasie in Oekraïne. Volgens hem realiseerden de nabestaanden zich de afgelopen periode telkens weer dat hun geliefden de eerste niet-Oekraïense slachtoffers waren van een oorlog die eigenlijk acht jaar geleden, in het geheim, begon.
Ook besprak hij de MH17-strafzaak tegen drie Russen en een Oekraïner wegens het neerhalen van het vliegtuig, waarvan de uitspraak in november of december wordt verwacht. Hij had het tevens over de procedures, onder meer bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, die volgens hem onderdeel zijn van de zoektocht naar waarheid, gerechtigheid en verantwoordelijkheid, 'maar die lang, heel lang duren. Zeker ook door de continue tegenwerking van Rusland. Maar eens zal het recht zegevieren.'
Volgens het OM zijn pro-Russische separatisten verantwoordelijk voor het inzetten van de Buk-raket waarmee het vliegtuig is neergehaald.
Het was zondag voor het eerst sinds 2019 dat nabestaanden de herdenking weer bij konden wonen, na aangepaste herdenkingen vanwege corona in 2020 en 2021. 'Het was weer indrukwekkend en emotioneel om samen de namen te horen van onze geliefden en aan hen terug te denken', zei Ploeg aan het einde van de herdenking.
Veel EU-landen hebben nog amper Russische tegoeden bevroren
15:01 | Veel Europese landen hebben nog amper financiële middelen van Rusland en van rijke Russen bevroren sinds Russische troepen Oekraïne zijn binnengevallen. Dat heeft Eurocommissaris Didier Reynders (Justitie) volgens persbureau Bloomberg gezegd.
'Er zijn zes lidstaten die het werk doen', zei hij. 'We hebben een situatie waarin sommige lidstaten ons veel informatie verstrekken, andere geven ons informatie over zeer lage bedragen" en "het wordt ingewikkelder als bepaalde landen niet communiceren'.
Volgens Reynders zijn Duitsland, Frankrijk, Ierland, Oostenrijk, België en Luxemburg goed voor 12,7 miljard van de 13,9 miljard euro die inmiddels is bevroren in de Europese Unie, terwijl de EU 27 lidstaten telt. De Belg vindt dat andere landen er meer werk van moeten maken om Russisch geld vast te zetten.
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft nog niet zo lang geleden laten weten dat banken in Nederland tot half juni voor 1,2 miljard euro aan Russische tegoeden hadden bevroren of tegengehouden. Maar het is niet helemaal duidelijk hoe die cijfers zich verhouden tot de bedragen die Reynders noemt. In Duitsland zei minister van Financiën Christian Lindner in juni dat er in zijn land bijna 4,5 miljard euro was bevroren.
REPO, een speciale werkgroep die voor de landen aan de sancties werkt, becijferde eind vorige maand dat er wereldwijd al meer dan 330 miljard dollar aan financiële middelen was vastgezet. Het zou gaan om 30 miljard dollar aan middelen van oligarchen en 300 miljard dollar van de centrale bank in Moskou. Ook zijn er verschillende luxe jachten en andere bezittingen in beslag genomen.
In Griekenland neergestort vrachtvliegtuig vervoerde wapens
10:45 | Het in Griekenland neergestorte vrachtvliegtuig vervoerde 11,5 ton aan wapens uit Servië naar Bangladesh, aldus de Servische minister van Defensie. Aan boord zaten onder meer mortiergranaten. Door de crash van zaterdagavond in buurt van de stad Kavala stierven alle acht bemanningsleden.
Het vliegtuig, een Antonov AN-12, vertrok vanuit de Servische plaats Nis. De wapens aan boord waren volgens minister Nebojsa Stefanovic gemaakt in Servië en werden geëxporteerd door een Servisch bedrijf. De koper was het ministerie van Defensie in Bangladesh.
De Servische minister ontkende geruchten dat er wapens naar Oekraïne werden vervoerd. Eerder werd al bekend dat het vliegtuig werd uitgebaat door een luchtvaartmaatschappij uit Oekraïne. De bemanningsleden waren Oekraïens.
De Griekse staatszender ERT meldde dat de piloot wegens een motorstoring toestemming zou hebben gevraagd voor een noodlanding op het vliegveld van Kavala, maar deze luchthaven niet meer kon bereiken. De Antonov crashte op ongeveer 40 kilometer afstand. Beelden laten zien dat het toestel brandend neerkwam.
Herdenking slachtoffers vliegramp MH17 in Vijfhuizen en Hilversum
09:03 | In Vijfhuizen en Hilversum worden zondagmiddag de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 herdacht. Acht jaar geleden werd het toestel van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders.
Na aangepaste herdenkingen vanwege corona in 2020 en 2021 kunnen de nabestaanden weer bij elkaar komen bij het Nationaal Monument in Vijfhuizen. Piet Ploeg, voorzitter van de stichting Vliegramp MH17, houdt een toespraak. De nabestaanden lezen de namen van de slachtoffers voor.
In Hilversum wordt een herdenking georganiseerd voor de vijftien inwoners van de Noord-Hollandse plaats die door de ramp om het leven kwamen. Burgemeester Gerhard van den Top en pastoor Jules Dresmé houden een korte toespraak. Oud-burgemeester Pieter Broertjes noemt de namen van de Hilversumse slachtoffers. Ook worden, in het bijzijn van een aantal nabestaanden, zonnebloemen gelegd bij het Hilversumse MH17-monument.
Oekraïens vrachtvliegtuig neergestort in Noord-Griekenland
07:00 | In het noorden van Griekenland bij de plaats Kavala is zaterdagavond een vrachtvliegtuig neergestort. Lokale media melden dat het om een toestel met Oekraïense registratie gaat dat mogelijk munitie vervoerde. Volgens staatszender ERT waren acht mensen aan boord. Er zijn geen overlevenden.
Het vliegtuig, een Antonov AN-12, zou onderweg zijn geweest van Nis, in Servië, naar de Jordaanse hoofdstad Amman, toen het boven de Egeïsche Zee in de problemen raakte. Volgens Griekse media vroeg de piloot wegens een motorstoring toestemming om een noodlanding te maken op het vliegveld van Kavala, maar kon hij dit niet meer bereiken. Op beelden die ERT publiceerde is te zien dat het toestel brandend neerstort.
De brandweer zette zeven blusvoertuigen in, maar kon het wrak wegens explosies niet naderen. Urenlang werden in de brandende resten knallen gehoord. Ook kwamen bijtende dampen vrij. Twee brandweermannen moesten met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis. Het ministerie van Burgerbescherming stuurde een sms-alert uit aan omwonenden tot twee kilometer in de omtrek om vensters te sluiten, airco's uit te zetten en niet naar buiten te gaan.
Het leger zet zondag een drone in om het wrak veilig te inspecteren en te meten welke stoffen zijn vrijgekomen.
Luchtalarm en explosies in Mikolajiv
04:35 | In de Zuid-Oekraïense stad Mikolajiv is zondagochtend vroeg het luchtalarm afgegaan. Burgemeester Oleksandr Senkevitsj schreef op Telegram dat in de stad zeker tien explosies zijn gehoord. Of er slachtoffers zijn gevallen is nog niet bekend.
Het bericht komt een dag nadat de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe zijn troepen opdracht heeft gegeven hun aanvallen in Oekraïne op te voeren.