Internationaal16 jul '22 14:27

Liveblog | Zeker drie doden bij Russische raketaanval op Dnipro; Biden rekent op steun Saoedische oliekraan

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 142 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog volg je de laatste updates over de oorlog.

(ANP / AFP)

Geen officiële slotverklaring na G20-top, wel 'sterke consensus'

14:26 | De ontmoeting van de ministers van Financiën en de leiders van centrale banken van de G20-landen heeft niet geleid tot een gezamenlijke slotverklaring. De deelnemers bereikten een 'sterke consensus' over kwesties zoals de mondiale voedselzekerheid, maar bleven verdeeld over de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. 'Door de oorlog in Oekraïne is de G20 verlamd', zo klinkt het volgens kenners.

Rusland voert aanvallen Oekraïne op na gevechtspauze

11:37 | De Russische troepen in Oekraïne voeren hun aanvallen in het land op. Daar hebben ze van minister Sergej Sjojgoe van Defensie opdracht voor gekregen. De aankondiging komt kort nadat de generale staf van het Oekraïense leger had verklaard dat het Russische leger zijn operationele gevechtspauze had beëindigd.

Met het intensiveren van de gevechtshandelingen komt een einde aan een periode van relatieve rust in de nu bijna vijf maanden durende oorlog. Het Oekraïense leger meldde zaterdagochtend dat het in 24 uur meerdere aanvallen op de regio Donetsk heeft afgeslagen en dat Russische militairen hun aanval op een elektriciteitscentrale in de stad Voehlehirsk hebben hervat.

Militaire experts van de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) zeiden dat het er inderdaad op lijkt dat Russische troepen na tien dagen hun gevechtspauze hebben beëindigd. De experts schreven in een analyse dat als de pauze echt voorbij is, de aanvallen in de komende 72 uur doorgaan en worden uitgebreid.

Sjojgoe heeft volgens een verklaring van zijn ministerie aan het Russische leger 'de nodige instructies gegeven' om aanvallen op te voeren teneinde eventuele Oekraïense aanvallen op bezette gebieden in de Donbas te voorkomen. De Donbas, bestaande uit de regio's Donetsk en Loehansk, is het gebied in Oost-Oekraïne dat Rusland wil veroveren.

Het Russische leger heeft sinds de verovering van Loehansk, begin juli, geen grote grondoperaties uitgevoerd. Deze pauze is volgens analisten bedoeld om militairen te hergroeperen en herbewapenen voordat de Russen gaan proberen om de steden Sloviansk en Kramatorsk in de regio Donetsk in te nemen. Het leger van Oekraïne zei deze week dat Rusland voorbereidingen treft voor de zwaarste aanval op Donetsk tot nu toe.

Japan wil belang in Russische gasproject houden

09:15 | Japan zal proberen zijn aandeel in het Sakhalin-2 aardgasproject in het oosten van Rusland, waar ook Shell een groot belang in heeft, te behouden. Dat schrijft althans de Japanse krant Nikkei. De Russische president Vladimir Poetin ondertekende ruim twee weken geleden een decreet waarbij de rechten van het project aan een nieuwe Russische onderneming worden overgedragen.

Het decreet gaf belanghebbenden een maand de tijd om te bepalen of zij een belang in de nieuwe onderneming willen houden. De Japanse regering zou aan handelsmaatschappijen die in het project zitten hebben voorgesteld om na de overdracht aandeelhouder te blijven, zo schrijft de krant zonder te zeggen waar de informatie vandaan komt.

Voor de overdracht was het project voor 27,5 procent in handen van Shell, voor 12,5 procent van het Japanse Mitsui & Co en voor 10 procent in handen van het eveneens Japanse Mitsubishi. Japan is voor ongeveer 9 procent van zijn vloeibaar gemaakt aardgas (lng) afhankelijk van Rusland. Bijna alle invoer uit dat land bestaat uit leveringen van Sakhalin-2.

Premier Fumio Kishida dringt er ondertussen ook op aan dat maar liefst negen van de Japanse kernreactoren deze winter in bedrijf blijven. Vooral omdat het land met een ernstige energieschaarste wordt geconfronteerd.

Topman Ben van Beurden van Shell liet eerder deze maand weten het Russische decreet over het Sakhalin-2-project nog te bestuderen.

Directeur: Rusland zet raketten neer bij kerncentrale Zaporizja

05:10 | Het Russische leger gebruikt de kerncentrale bij Zaporizja in Oekraïne als wapenopslag en heeft daar raketsystemen staan. Ook zouden de Russen vanaf de grootste kerncentrale van Europa artillerie afvuren, zei het hoofd van het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom vrijdag in een tv-interview.

De nucleaire installatie ligt aan de Dnjepr in het zuidoosten van Oekraïne en werd niet lang na het begin van de Russische invasie veroverd. 'De bezetters brengen daar hun machines heen, inclusief raketsystemen', zei Energoatom-hoofd Pedro Kotin. De situatie ter plaatse zou volgens hem 'extreem gespannen' zijn. Zo'n vijfhonderd Russische soldaten zouden de controle hebben over het terrein. De centrale zou wel nog bediend worden door Oekraïens personeel.

Kotin haalde ook uit naar het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). De atoomwaakhond van de VN wil experts naar Zaporizja sturen voor 'noodzakelijk onderhoud' en maakt zich zorgen over de toestand van het personeel, maar zo'n bezoek zou volgens Energoatom de Russische bezetting van de centrale alleen maar legitimeren. 'Het IAEA speelt politieke spelletjes en balanceert tussen Rusland en Oekraïne', stelde Kotin.

De waakhond heeft de kerncentrale sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari begon niet meer kunnen bezoeken. De regio Zaporizja is grotendeels in Russische handen.

Biden rekent op steun Saoedische oliekraan

02:04 | De Verenigde Staten rekenen erop dat Saoedi-Arabië de oliekraan verder gaat opendraaien. Het Witte Huis heeft dat in een verklaring naar buiten gebracht na een ontmoeting van president Joe Biden met Saoedische leiders in Riyad.

Bij het bezoek van Biden aan het land is geen onmiddellijke toezegging voor een productieverhoging gedaan, maar de Amerikanen verwachten toch dat de Saoedi's zullen aansturen op het opschroeven van de olietoevoer. 'Saoedi-Arabië heeft toegezegd de wereldwijde oliemarkt in evenwicht te houden voor duurzame economische groei', formuleerde het kantoor van de president. 'Deze stappen en verdere stappen die we de komende weken verwachten, hebben en zullen de markten aanzienlijk helpen stabiliseren.'

Door de hoge brandstofprijzen aan de pomp staat de populariteit van Biden bij de Amerikaanse kiezer onder druk. Vandaar dat hem er bij zijn bezoek aan Saoedi-Arabië veel aan gelegen was om het grote land aan te sporen meer olie te gaan produceren. Volgens de VS heeft oliekartel OPEC, waar de Saoedi's de belangrijkste partij zijn, nog voldoende productiecapaciteit om meer olie op te pompen om de hoge olieprijzen tegen te gaan.

Na afloop van de ontmoeting op topniveau meldden de VS en Saoedi-Arabië in een gezamenlijke verklaring samen te willen werken aan het stabiel houden van de wereldwijde energiemarkten. Ook zouden beide landen overeenkomsten hebben gesloten voor samenwerking op het gebied van luchtvaart, defensie, zorg en duurzame energie, meldt het Saoedische staatspersbureau SPA.

Gouverneur: zeker drie doden bij Russische raketaanval op Dnipro

00:46 | Bij een Russische raketaanval op de Centraal-Oekraïense stad Dnipro zijn volgens de lokale autoriteiten vrijdagavond zeker drie mensen omgekomen en vijftien gewonden gevallen. Gouverneur Valentyn Reznytsjenko schrijft op Facebook dat de raketten een fabriek raakten en een straat die daarnaast ligt.

Volgens de gouverneur wist het Oekraïense leger vier van de zes raketten die op de regio zouden zijn afgevuurd neer te halen. De luchtmacht stelt dat de aanval met langeafstandsraketten werd gelanceerd vanaf een Russisch schip in de Kaspische Zee. Dnipro, qua inwonertal de derde stad van Oekraïne, ligt ver verwijderd van het front in het oosten van het land. Rusland heeft de afgelopen dagen soortgelijke raketaanvallen uitgevoerd op steden die niet in de buurt liggen van de frontlinie.

Donderdag vielen volgens de Oekraïense overheid 23 doden bij een raketaanval op de plaats Vinnitsja, bijna 200 kilometer ten zuidwesten van Kiev. Oekraïne zegt dat de Russen burgerdoelen raakten, zelf zegt Moskou dat het een topbijeenkomst trof van de Oekraïense luchtmacht en westerse leveranciers of adviseurs.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen